Vera Renczi, supranumită „Văduva Neagră”, ocupă primul loc în topul celor mai cunoscuți criminali români din toate timpurile. Și nu degeaba cazul a fost adus, de multe ori, în discuțiile specialiștilor.
Comisarul-șef (r) Mihai Untaru comenta pentru DC News posibilitatea ca un caz asemănător să se petreacă în zilele noastre.
„Face parte dintre cazurile șoc pentru că femei care au efectuat crime în serie sunt puține”, spunea pentru DC News comisarul-șef (r) Mihai Untaru.
Vera Renczi sau „Văduva Neagră”, așa cum a rămas cunoscută, s-a născut la sfârșitul Secolului al XIX-lea, la București, dintr-un om de afaceri ungur și o tânără româncă. „Văduva Neagră” a trăit în Capitală până la vârsta de 13 ani, apoi a fost mutată de tatăl său la Berkerekul, în fosta Iugoslavie.
A lăsat escapadele amoroase din adolescență deoparte când l-a cunoscut pe Karl Schick, un bancher austriac cu care s-a căsătorit și căruia i-a și dăruit un fiu, Lorenzo. La nici un an, Karl a dispărut misterios. Vera le-a explicat atunci apropiaților că bărbatul a părăsit-o și că a decedat ulterior într-un accident de mașină în România.
S-a recăsătorit cu Joseph Renczi, un important om de afaceri sârb. La scurt timp, Joseph a dispărut în același mod misterios. Apoi, numeroși amanți au trecut pe la domeniul ei din Berkerekul și nu s-au mai întors niciodată. După insistențele soției unuia dintre aceștia, autoritățile au descins la locuința Verei și au găsit 35 de sicrie de zinc, în care se aflau trupurile tuturor bărbaților cu care se iubise, dar și trupul fiului, ucis după ce i-a descoperit secretul.
Vera și-a ucis soții, amanții și fiul otrăvindu-i cu arsenic. Într-un final, Vera a fost dusă într-o închisoare de maximă securitate, unde s-a stins din viața în urma unei hemoragii cerebrale.
Comisarul-șef (r) Mihai Untaru declara pentru DC News că, dacă vorbim despre posibilitatea ca în societatea din zilele noastre cazul „Văduva Neagră” să se repete, „trebuie luate în calcul: perioada în care a trăit și condițiile care i-au permis să facă atâtea crime”. Ei bine, după cum spune Mihai Untaru, „care nu pot fi repetate”.
„Acum, societatea care e, într-un fel sau altul, super monitorizată pe orice segment al globului. E greu ca un individ, orice cetățean, să facă multiple crime în stilul în care le-a făcut Văduva Neagră. Dar surprize pot apărea. Societatea are și bune și rele, iar vârfurile în ceea ce înseamnă rău, ajung vedetisme. Ele au fost judecate la momentul respectiv și analizate de oameni în contextul perioadei respective, în contextul societății respective”, ne spunea Mihai Untaru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu