Știrea cu soldații francezi trimiși la baza militară de la Cincu care, potrivit unui site din Franța, se plângeau de condițiile „mizere”, a ținut prima pagină a ziarelor din România. Dar de unde a pornit informația? Cine este site-ul care a furnizat-o?
Mediapart este un ziar online de investigații francez independent, creat în 2008 de Edwy Plenel, fost redactor-șef Le Monde. Totuși, dacă citim articolele publicate, observăm că nu putem vorbi despre obiectivitate 100%, orientarea politică a Mediapart fiind de stânga, așa că nu ne miră acuzațiile aduse Guvernului francez prin articolul despre soldații aduși în România.
De altfel, Mediapart a făcut dezvăluiri și despre Alexandre Benalla, un apropiat al lui Emmanuel Macron, în cazul cu paşapoartele sale diplomatice şi de serviciu. Alexandre Benalla devenise cunoscut după scandalul violenţelor comise în timpul unei manifestaţii la Paris, la 1 mai 2018. Este vizat de alte cinci anchete judiciare, în afară de afacerea paşapoartelor.
Dezvăluirea despre Alexandre Benalla este încă un exemplu care arată că Mediapart și-a îndreptat activitatea de anchetă către Guvernul centrist al lui Emmanuel Macron, iar știrea despre soldații francezi trimiși la baza militară de la Cincu se pare că se înscrie în același circuit.
Dacă ne uităm puțin mai atent peste „investigația” făcută de Mediapart, vedem că jurnalista Justine Brabant publică niște fotografii, despre care spune că sunt făcute la baza militară de la Cincu, în care se văd niște gunoaie - adică un sac cu niște farfurii de plastic folosite și niște cartoane.
Pornind totuși de la faptul că nu ar fi un fake news faptul că soldații francezi s-au plâns, ideea este că în Armată nu sunt condiții de hotel, mai sunt și gunoaie. Unii militari s-ar fi plâns că stau în noroi. Păi tocmai despre acest lucru este vorba: soldații profesioniști stau în tranșee, noroi și frig, nu la SPA. Unde ar trebui să facă exerciții de pregătire? Pe asfalt? Sau poate au crezut că vin în excursie. „Tabăra” militară este pentru a te căli, a te face luptător în condiții extreme.
Articolul poate să fie un atac politic la actuala guvernare din Franța, mai ales că vorbim despre un ziar cu orientare de stânga. Este mai degrabă o amplificare a acestui subiect, având ca țintă politică Sebastien Lecornu, ministrul Apărării din Franța.
De altfel, pozele jurnalistei Justine Brabant arată la fel ca într-o zi de vineri când femeia de serviciu nu a adunat gunoiul după ce au mâncat corporatișii. Sau ca după gunoaiele lăsate în urmă după festivalul Untold. Sau după un picnic.
Mediapart spune că „soldații” se plâng, dar fără a specifica cine sunt aceștia. Nu avem o atribuire clară a sursei.
„Mi-e foame, mi-e frig și sunt obosit”, ar fi rezumat situația în care se află un soldat din misiunea Aigle către una dintre rudele sale într-un mesaj pe WhatsApp.
De asemenea, subiectul ar putea fi alimentat de ultranaționaliștii francezi care susțin Rusia pentru a discredita ajutorul statelor europene acordat Ucrainei pentru a se apăra de invazia pornită de Vladimir Putin.
În orice caz, se văd foarte clar consecințele războiului hibrid. Rusia se bucură că apar astfel de disensiuni, insinuând astfel ideea că soldații o duc prost și mănâncă doar ciorbă.
„Mesele oferite de aliații români” sunt reduse la porția minimă: ciorbă și roșii pentru o cină, omletă și o bucată de pâine de cu o zi înainte pentru micul dejun.
Faza cu ciorba este, de asemenea, bizară. Dacă ar fi ținut de România, în meniul de seară n-ar fi existat ciorbă.
În altă ordine de idei, în urma acestui articol din presa franceză, unele voci au lăsat să se înțeleagă că de condițiile de campare ale forțelor franceze de la Cincu se ocupă România. De fapt, conform procedurilor aliate, responsabilitățile privind camparea, hrănirea efectivelor și asigurarea serviciilor conexe (alimentare cu apă, energie, gestionarea deșeurilor etc), în locația din Cincu, au fost asumate integral de partea franceză.
Cu privire la informațiile apărute în spațiul public referitoare la condițiile de campare a forțelor franceze de la Cincu, Ministerul Apărării a făcut următoarele precizări:
„Grupul Colectiv de Luptă - Collective Defence Battle Group (CDBG) este operaționalizat pe teritoriul României de Franța, ca națiune-cadru, și integrează, rotațional, efective ale Belgiei și Țărilor de Jos.
Grupul de Luptă al NATO din România a fost constituit începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO dislocate în țara noastră.
Forțele principale ale CDBG sunt dispuse în Centrul Național de Instruire Întrunită din Cincu, într-o tabără de campare construită gradual de forțele CDBG începând cu luna mai.
Conform procedurilor aliate, responsabilitățile privind camparea, hrănirea efectivelor și asigurarea serviciilor conexe (alimentare cu apă, energie, gestionarea deșeurilor etc) în locația din Cincu, au fost asumate integral de partea franceză.
În calitate de națiune-gazdă, partea română a pus la dispoziție toate elementele solicitate până în prezent de reprezentanții armatei franceze și ai celorlalte contingente aliate și va acționa cu promptitudine și pe viitor pentru a oferi asistență și sprijin, conform solicitărilor, în conformitate cu cadrul legislativ național și cu angajamentele care vor fi asumate prin acordul tehnic ce urmează a fi încheiat între partea română și partea franceză”.
[THREAD] Les soldats français déployés sur la base de Cincu, en Roumanie (dans le cadre d’une mission de dissuasion au profit de l’Otan), témoignent dans Mediapart de leurs conditions de vie, qu’ils jugent indignes.https://t.co/rFHG7VpsVX
— Justine Brabant (@justinebrabant) November 4, 2022
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu