Cine a susținut Brexit. Studiu care dezvăluie interesele marilor Puteri

Un studiu publicat de Observatorul European de Jurnalism (EJO) ne permite să identificăm modul în care presa din țările europene și America s-a pozționat în cazul Brexit. Rezultatele vorbesc de la sine.

Ziarele europene au exprimat, în proporţie covârşitoare, o atitudine negativă față de Brexit, conform unui studiu realizat pe mass-media din 14 ţări.  În total 56% dintre articolele din presa europeană şi americană au fost anti-Brexit. Doar 8% au fost pro-Brexit şi 36% au fost neutre. Rusia a fost singura care nu a avut articole prin care să se susţină un posibil efect negativ al Brexit asupra intereselor naţionale. În schimb, din 52 de articole, 13 au arătat de ce ieşirea britanicilor din Uniune va fi benefică pentru Rusia.12 dintre acestea au apărut într-o singură sursă, Regnum, ziar conservator pro-Putin.

Ziarele din SUA și Europa, anti-Brexit

Articolele care au inclus rolul Rusiei în afacerea Brexit au apărut cu preponderenţă în mass-media est-europeană dar şi în presa americană. Perspectiva generală a fost aceea că Rusia va beneficia de pe urma rezultatului referendumului, pentru că sancţiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei vor fi mai greu de impus fără sprijinul englezilor.

Berlusconi a susținut ieșirea britanicilor din UE

În Italia, ziarul lui Berlusconi Il Giornale a descris în mod repetat Brexitul ca fiind o victorie a poporului împotriva ierarhiilor Uniunii. Ziarul a publicat 20 de articole care au catalogat ieşirea britanicilor drept pozitivă, opt care au văzut un posibil efect negativ (în special din perspectiva impactului economic pe care l-ar putea avea asupra Italiei) şi 17 articole neutre.

Articolul integral din EJO poate fi citit aici.

Observatorul European de Jurnalism (EJO) a realizat o analiză de conţinut pe ediţiile pe hârtie a trei dintre cele mai importante ziare din fiecare dintre cele 12 state europene plus Statele Unite ale Americii, pe o perioadă de 7 zile, din 25 iunie în 1 iulie. Ţările care au luat parte la cercetare sunt: Albania, Elveţia, Germania, Italia, Letonia, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Rusia, Ucraina, Ungaria şi Statele Unite ale Americii. Într-o analiză  complementară, 489 de articole din ziarele britanice apărute în aceeaşi perioadă au fost introduse şi ele în cercetare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel