După demisia lui Truss, care a cufundat țara în haos politic, reîncepe cursa pentru conducerea națiunii. Iată cine sunt cei mai probabili concurenți.
Odată cu demisia lui Liz Truss în Regatul Unit, se deschide o nouă cursă pentru conducerea conservatorilor și, în consecință, a țării. Pentru a alege succesorul premierului, va fi pusă în aplicare o procedură simplificată și accelerată, care va face mai complicată propunerea unei candidaturi, dar și mai rapidă alegerea unui câștigător.
Cei care doresc să participe la concurs trebuie să aibă sprijinul a cel puțin 100 de parlamentari conservatori (anterior 29 erau de ajuns), având în vedere că în total sunt 357 de parlamentari conservatori, asta înseamnă că vor putea candida maximum trei candidați, sau chiar dacă unul ar avea mai mult de 100 de susținători, chiar și doar doi.
Primul tur de scrutin cu voturile parlamentarilor va avea loc luni, candidatul cu cele mai puține voturi va fi eliminat, iar ceilalți doi vor merge la scrutin, potrivit Europa Today.
Cel mai sigur candidat pare să fie Rishi Sunak, omul care a fost bătut de Truss în scrutinul final, dar care a fost primul care a spus că rețeta adversarului său va duce la dezastru. Faptele i-au dat dreptate și acum se pare că a venit momentul mântuirii pentru el.
Al doilea cel mai probabil candidat este Penny Mordaunt, lider de grup în Camera Comunelor. Politicianul în vârstă de 49 de ani a fost ales pentru acest rol după ce a apărut pentru scurt timp ca un candidat în cursa pentru conducerea Partidului Conservator din această vară. La acea vreme, ascensiunea rapidă a lui Mordaunt a alarmat unii critici, care au spus că nu are ceea ce este necesar pentru a deveni prim-ministru. Anterior, ea a ocupat funcția de secretar de stat pentru apărare timp de două luni și jumătate în 2019 și a ocupat un post minor în cabinet cu responsabilitate pentru dezvoltarea internațională.
Al treilea nume, dar probabil primul ar trebui spus, este cel al fostului premier Boris Johnson, care deja plănuiește o întoarcere spectaculoasă pe Downing Street. În ciuda faptului că este o figură dezbinătoare și deși a fost descurajat de partid în urmă cu doar câteva luni, el a obținut deja un sprijin larg în rândul conservatorilor, care au încredere în conducerea sa și în carisma electorală pentru a salva partidul de la dezastru.
Citește și:
Liz Truss şi-a anunţat, joi, demisia, la numai 45 de zile după învestire, devenind premierul britanic cu cel mai scurt mandat din istoria Regatului Unit. Venită la Downing Street cu un program ambiţios de reducere a fiscalităţii, ea şi-a văzut poziţia slăbită după reacţia negativă a pieţelor ce a provocat devalorizarea lirei şi tensiuni în interiorul Partidului Conservator.
„România nu este afectată de schimbarea de Guvern de la Londra. Este un stat profund democratic, foarte bine așezat, a cărui politică externă nu se modifică fundamental în funcție de Guvern. Mai mult, la putere rămâne Partidul Conservator, urmează să-și aleagă un președinte până pe 28 octombrie, președintele partidului care deține majoritatea în Parlament urmând să fie și premier, conform cutumei britanice”, a spus analistul Bogdan Chirieac, vineri, într-o intervenție telefonică la Antena 3.
Întrebat dacă se ia în calcul ca Boris Johnson să ajungă din nou la putere, Bogdan Chirieac a oferit următorul răspuns: „Nu. Se spune despre Boris Johnson și despre doamna Liz Truss că au fost doi ciudați care nu au reușit să gestioneze bine Brexit, Boris Johnson în principal, doamna Liz Truss a fost ministru de Externe. Problemele fundamentale ale Marii Britanii, care zguduie societatea în acest moment, vin tocmai din ieșirea din Uniunea Europeană. Aviz minților înfierbântate care vor și România afară din UE dacă nu ne primesc în Schengen. Și nu ne vor primi, indiferent de retorica împăciuitoare a Bucureștiului. Trebuie să rezolve altfel problemele”, a subliniat Bogdan Chirieac.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News