EXCLUSIV  Cine ar putea schimba soarta alegerilor din SUA. Categorie de votanți care așteaptă de două secole să facă istorie

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Jurnalistul român Viorel Chifu, stabilit în California în urmă cu 17 ani, a fost invitat la emisiunea „Departe de România", de pe DC News, ȘtiriDiaspora și DC News TV, unde a explicat că vicepreședinta Kamala Harris a mobilizat o categorie semnificativă de alegători indeciși, inclusiv femei și persoane care nu țineau nici cu Biden, nici cu Trump.

Viorel Chifu a observat că, odată cu anunțul candidaturii Kamalei Harris, interesul pentru politică a crescut, dar mulți americani încă nu sunt convinși de ideea ca o femeie să devină președinte pentru prima oară în istoria SUA. El a subliniat că femeile, care votează în număr mai mare decât bărbații, ar putea juca un rol crucial, având în vedere șansa istorică de a alege o femeie de culoare ca președinte.

„Sunt oamenii mai interesați de politică odată cu anunțul candidaturii Kamalei Harris? Adică pur și simplu nu doar că s-a întors situația la nivel politic, la nivel de sondaje. Simți oamenii mai interesați?”, a întrebat Gabriel Nuță-Stoica, redactor-șef adjunct al site-ului ȘtiriDiaspora. 

„Da, categoric sunt mai interesați, dar încă nu sunt toți americanii convinși de ce ar putea să însemne ca o  femeie să devină președinte pentru prima oară în istoria Americii. Adică eu mă uit la ei și le reamintesc faptul că, în America, de votat, mai mult votează femeile. Bărbații sunt mai leneși, mai stau pe acasă. Zic: „Lasă, domnule, că tot aia iese și dacă votez eu și dacă nu votez”.

Când vorbești cu femeile e cu totul altă poveste. Pentru prima oară în 200 de ani există această șansă și eu nu cred că femeile o vor rata și mai ales că e o femeie de culoare. Adică Obama a fost primul președinte de culoare. Acum este și un președinte de culoare și o femeie pentru prima oară. Lucrurile devin foarte interesante.", a spus Viorel Chifu. 

 

3. FOTO: Ager... (kamala-harris-cere-oprirea-prc-e2prc-80prc-9dacestei-epidemiiprc-e2prc-80prc-9d-de-violente-cu-arme-de-foc-dupa-atacul-armat-de-la-un-liceu-din-sua_40546600.jpg)

 

„Se înregistrează niște creșteri fantastice"

Viorel Chifu a subliniat creșterea semnificativă a numărului de femei înregistrate pentru vot în SUA. Femeile de culoare au înregistrat o creștere de aproape 200%, cele latino-americane de 180%, iar femeile albe de 140%. Potrivit jurnalistului, această creștere spectaculoasă este un fenomen unic și evident în contextul politic actual.

„Ce pot să spun este că se înregistrează niște creșteri fantastice. Aici trebuie să te înregistrezi dinainte. Primești niște cartonașe și spui: „Da, voi vota democrații sau republicanii".

De exemplu, procentul femeilor de culoare înregistrate a crescut aproape cu 200%, deci s-a dublat. Al celor din categoria de votanți latino-americani a crescut cu 180% și procentul femeilor albe a crescut și el cu 140%.

Deci indiferent ce fel de femei ar fi – albe, latino-americane sau de culoare – procentul a crescut clar, șocant. Este ceva cu totul evident și cu totul unic.”, a spus Viorel Chifu. 

 

Cine va veni cu un candidat mai tânăr va câștiga alegerile

Viorel Chifu a explicat că vicepreședinta Kamala Harris a reușit să mobilizeze tabăra indecișilor, inclusiv pe cei numiți „double haters" care nu-l doreau nici pe Biden, nici pe Trump. Deși un candidat mai tânăr, precum Nikki Haley, ar fi putut avea șanse bune, Harris a devenit alternativa preferată pentru mulți dintre cei nehotărâți, consolidând susținerea pentru democrați în locul lui Joe Biden.

„Deci Kamala Harris a mobilizat acea tabără a nehotărâților, neinteresați neapărat de politică. Când li s-a prezentat o altă variantă decât Joe Biden, ei și-au manifestat intenția de a vota cu democrații.", a spus Gabriel Nuță-Stoica. 

„Da. Aici nu e vorba doar de tabăra independenților. La fiecare votare exista o tabără a independenților. De data asta era o tabără aparte, a celor numiți double haters - care nu-l voiau nici pe Biden, nici pe Trump.

Eu am spus că cine va veni cu un candidat mai tânăr va câștiga alegerile. Un candidat mai tânăr putea fi Nikki Haley care era un candidat republican redutabil și o femeie foarte la locul ei, cu capul pe umeri, cu un discurs foarte clar și care i-a dat mult de furcă lui Trump. Chiar și după ce se retrăsese din cursă, în momentul în care se vota, vreo 20-25% încă vota pentru ea. Pur și simplu nu le venea să creadă că se retrăsese și toți sperau că Trump va fi înlocuit de Nikki Haley la republicani.

Nu a fost să fie așa, în schimb, a predat ștafeta Biden și Kamala Harris este candidatul democraților.", a spus Viorel Chifu la emisiunea „Departe de România", de pe DC News, ȘtiriDiaspora și DC News TV. 

 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel