Într-un interviu pentru DCNews, prof. dr. Alexandru Rafila a vorbit cu sinceritate despre omul din spatele specialistului care vine mereu cu cele mai importante informații, în criza provocată de coronavirus.
"Când am intrat eu la Medicină, era o provocare să intri la facultatea asta. Nu din cauza asta am ales-o. Tatăl meu era medic. Eram familiarizat cu problemele de natură medicală şi mi se părea anormal să mă îndrept spre altceva pentru că era un interes constant asupra acestei profesii. Aşa că, în 1980, am devenit student la Facultate de Medicină. În mod efectiv, în 1981, pentru că pe vremea aceea trebuia făcut şi stagiul militar, care dura aproape un an de zile", a povestit prof.dr. Alexandru Rafila.
"N-am avut o aplecare deosebită spre partea chirurgicală. Mi-a plăcut mult Medicina Internă și Bolile Infecţioase. După 1990, când am dat rezidenţiatul, în 1991, am ales Microbiologia pentru că a existat un anumit context în care cunoșteam multe personalități de la Institutul Cantacuzino care m-au determinat să aleg această specialitate", a mai spus Rafila.
"Am încercat să învăţ limba maghiară, dar nu am reuşit, decât aşa câteva cuvinte. A fost o experienţă extrem de bună. Nu am avut nicio problemă legată de integrarea în zonă. Chiar a fost o experienţă de bună calitate şi nu o regret în niciun fel. În general, comunităţile mici, mai ales din Transilvania, se organizează mai bine şi era mai simplă viaţa din punct de vedere al accesului la resurse, inclusiv alimentare, în acea perioadă.
Exista o fabrică de băuturi alcoolice şi făceau câteva produse celebre: lichior de chimion, de mentă şi un gin celebru pentru România, în acea perioadă: ginul Covagin, adică de la Covasna. Trebuia să cumperi o carte pe care nu ar fi cumpărat-o altfel nimeni şi, împreună cu o sticlă de băutură alcoolică, era un pachet cadou. Doar la Sfântul Gheorghe am fost, după care m-am întors în Bucureşti pentru câteva luni, aproape un an, până s-a organizat examenul de Rezidenţiat", a mai povestit prof.dr. Alexandru Rafila.
Interviul complet, în materialul video de mai jos:
Prof. Dr. Alexandru Rafila este şeful Disciplinei de Microbiologie al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" şi şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş" din Bucureşti. A absolvit facultatea în 1987 şi şi-a obţinut titlul de doctor în medicină în 2004. Din 2000 a activat ca medic primar în specialităţile de medicină de laborator / microbiologie şi sănătate publică. A fost directorul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi a deţinut funcţiile de Secretar de Stat pe probleme de asistenţă medicală şi sănătate publică, fiind şi în repetate rânduri consilier personal al Ministrului Sănătăţii pe problema politicilor de sănătate.
Pe lângă activitatea remarcabilă desfăşurată în România, expertiza Prof. dr. Rafila este recunoscută şi în străinătate, fiind expert OMS, NATO şi al Comisiei Europene. A deţinut funcţia de membru în Comitetul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (2014-2017) şi a reprezentat România în comitetul director al ECDC (2009-2014). Recent a fost ales de către OMS să reprezinte România în comitetul de conducere al acestei organizaţii.
Prof. Rafila este un activ organizator şi participant la numeroase conferinţe medicale naţionale şi internaţionale şi evenimente legate de sănătatea publică şi microbiologie. Este autor de articole, manuale, capitole de carte şi ghiduri pentru practica de sănătate publică şi microbiologie. A contribuit în mod decisiv la înfiinţarea în 2016 a disciplinei de Microbiologie Medicală, în urma recomandărilor UEMS, for la care prof. Rafila reprezintă România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci