Cine e controversatul personaj Tal Hanan. Dovezile că echipa Jorge a accesat conturi de Telegram fără ca utilizatorii să știe / video

Foto: Facebook Elena Lasconi
Foto: Facebook Elena Lasconi

TheGuardian a publicat în urmă cu mai bine de un an o investigație în legătură cu Tal Hanan.

Echipa de contractori israelieni care susțin că au manipulat peste 30 de alegeri din întreaga lume folosind metode de hacking, sabotaj și dezinformare automată pe rețelele sociale a fost dezvăluită într-o investigație publicată de The Guardian în urmă cu aproape doi ani.

Potrivit investigației, unitatea de hackeri ar fi condusă de Tal Hanan, un fost agent al forțelor speciale israeliene în vârstă de 50 de ani, care lucrează în privat folosind pseudonimul „Jorge” și pare să fi lucrat sub radar la alegeri în diferite țări de mai bine de două decenii.

Identitatea sa a fost dezvăluită de un consorțiu internațional de jurnaliști. Hanan și unitatea sa, care folosește numele de cod „Team Jorge”, au fost dezvăluiți în mai multe imagini și documente scurse către The Guardian.

La momentul investigației, Hanan nu a răspuns la întrebări detaliate despre activitățile și metodele echipei Jorge, dar a precizat: „Neg orice faptă greșită”.

Cum manipulează Tal Hanan și echipa sa alegerile din diferite țări

Ancheta a dezvăluit detalii extraordinare despre modul în care dezinformarea a fost folosită de echipa Jorge, care gestionează un serviciu privat ce se amestecă în secret în alegeri. Grupul lucrează și pentru clienți corporativi.

Hanan le-a spus reporterilor sub acoperire că serviciile sale, pe care alții le descriu drept „operațiuni negre”, erau disponibile agențiilor de informații, campaniilor politice și companiilor private care doreau să manipuleze în secret opinia publică. El a spus că au fost folosite în Africa, America de Sud și Centrală, SUA și Europa.

Unul dintre serviciile cheie ale echipei Jorge este un pachet software sofisticat, Advanced Impact Media Solutions sau Aims. Serviciul dispune de o armată vastă de mii de profiluri de rețele sociale false pe Twitter, LinkedIn, Facebook, Telegram, Instagram și YouTube. 

Consorțiul de jurnaliști care a investigat Team Jorge include reporteri de la 30 de publicații, inclusiv Le Monde, Der Spiegel și El País. Proiectul, parte a unei investigații mai ample asupra industriei dezinformarii, a fost coordonat de Forbidden Stories, o organizație nonprofit franceză a cărei misiune este de a continua munca reporterilor asasinați, amenințați sau închiși.

Filmarea sub acoperire a fost făcută de trei reporteri, care s-au apropiat de Team Jorge dându-se potențiali clienți.

Tal Hanan, detalii amănunțite despre modalitățile de lucru

În mai mult de șase ore de întâlniri înregistrate în secret, Hanan și echipa sa au vorbit despre cum ar putea aduna informații despre rivali, inclusiv prin utilizarea tehnicilor de hacking pentru a accesa conturile de Telegram. 

O mare parte a strategiei lor părea să graviteze în jurul perturbării sau sabotării campaniilor rivale: echipa a susținut chiar că a trimis o jucărie sexuală livrată prin Amazon acasă la un politician, cu scopul de a-i oferi soției sale impresia falsă că acesta are o aventură.

Metodele și tehnicile descrise de Team Jorge au ridicat noi provocări pentru marile platforme tehnologice, care s-au luptat de ani de zile să împiedice diferiți actori să răspândească minciuni sau să încalce securitatea pe platformele lor. 

Hanan și-a descris echipa drept „absolvenți ai agențiilor guvernamentale”, cu experiență în finanțe, rețele sociale și campanii, precum și „război psihologic”, care operează din șase birouri din întreaga lume. Patru dintre colegii lui Hanan au participat la întâlniri, inclusiv fratele său, Zohar Hanan, care a fost descris drept directorul executiv al grupului.

În prezentarea sa inițială adresată potențialilor clienți, Hanan a susținut: „Acum suntem implicați într-o alegere în Africa... Avem o echipă în Grecia și o echipă în [Emiratele]... [Am finalizat] 33 de campanii la nivel prezidențial, dintre care 27 au avut succes.”

Apoi, el a spus că a fost implicat în două „proiecte majore” în SUA, dar a susținut că nu se implică direct în politica americană.

Nu a fost posibil să se verifice toate afirmațiile echipei Jorge în cadrul întâlnirilor sub acoperire, iar Hanan poate să le fi cosmetizat pentru a asigura o afacere profitabilă cu potențiali clienți.

„Îți voi arăta cât de sigur este Telegram”

Hanan a făcut și o demonstrație cu privire la capacitățile de hacking ale echipei sale, în care le-a arătat reporterilor cum ar putea pătrunde în conturile de Telegram.

Unul dintre conturile Telegram în care a pretins că poate pătrunde aparținea unei persoane din Indonezia, în timp ce celelalte două păreau să aparțină unor kenyeni implicați în alegerile generale în curs și apropiate candidatului de atunci William Ruto, care a ajuns să câștige președinția.

„Știu că în unele țări ei cred că Telegram este sigur. Îți voi arăta cât de sigur este”, a spus Hanan, înainte de a arăta un ecran în care părea să parcurgă contactele Telegram ale unui strateg kenyan care lucra pentru Ruto la acea vreme.

Hanan a demonstrat apoi cum ar putea fi manipulat accesul la Telegram. El a arătat cum – odată ce mesajul a fost citit – l-a putut „șterge” pentru a-și acoperi urmele. Dar când Hanan a repetat acel truc, piratând contul Telegram al celui de-al doilea consilier apropiat al lui Ruto, a făcut o greșeală.

După ce a trimis un mesaj Telegram inofensiv cu textul „11” uneia dintre persoanele de contact ale victimei piratării, nu a reușit să-l șteargă în mod corespunzător.

Un reporter din consorțiu a reușit ulterior să dea de urma destinatarului acelui mesaj și i s-a acordat permisiunea de a verifica telefonul persoanei respective. Mesajul „11” era încă vizibil pe contul Telegram, oferind dovezi clare că infiltrarea echipei Jorge în cont a fost cât se poate de reală.

Hanan le-a sugerat reporterilor sub acoperire că unele dintre metodele sale de hacking au exploatat vulnerabilitățile sistemului global de semnalizare de telecomunicații, SS7, care timp de decenii a fost considerat de experți drept un punct slab al rețelei de telecomunicații.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel