UPDATE 3. Marian Enache, noul președinte al Curții Constituționale Române. A prezentat direcţiile principale de acţiune ale mandatului său

Marian Enache, foto: Antena 3
Marian Enache, foto: Antena 3

Marian Enache este noul președinte al CCR.

UPDATE 3:

Noul preşedinte al Curţii Constituţionale, Marian Eneche, a prezentat, sâmbătă, direcţiile principale de acţiune ale mandatului său, informează CCR. 'După alegerea ca preşedinte al Curţii Constituţionale, domnul Marian Enache a precizat direcţiile principale de acţiune ale mandatului său. Acestea pun accent pe dinamism, deschidere, dialog, digitalizare, management eficient şi consolidarea echidistanţei Curţii Constituţionale', se arată într-un comunicat al CCR.

La capitolul dinamism, noul preşedinte are în vedere, printre altele, impulsionarea activităţii Curţii Constituţionale, având în vedere că sunt peste 8.800 de dosare pe rol, aflate în diverse stadii de soluţionare. Aceste dosare sunt din perioada 2018-2022, unele fiind pe rolul său de peste patru ani. Marian Enache îşi mai propune realizarea unei deschideri mai mari a instituţiei în raport cu celelalte autorităţi publice şi cu reprezentanţii tuturor profesiilor juridice, către necesităţile societăţii româneşti, forurile internaţionale de justiţie constituţională, dar şi către mass-media, pentru a se putea disemina şi explica mai bine deciziile Curţii Constituţionale. Un alt obiectiv este promovarea unui dialog mai structurat între instituţiile statului, pentru a diminua numărul conflictelor juridice de natură constituţională, la care să se adauge dialogul instituţional cu instanţele constituţionale şi europene (CEDO/ CJUE). Se va urmări, totodată, continuarea eforturilor de digitalizare, implementarea registrului electronic jurisdicţional, dezvoltarea unui modul de jurisprudenţă şi a unui motor de căutare şi reducerea la minimum a registrelor 'scrise de mână'.

'Toate acestea se pot realiza numai cu efortul, mobilizarea şi sprijinul colegilor judecători şi magistraţi-asistenţi, precum şi cu cel al personalului Curţii Constituţionale. Domnul preşedinte Marian Eneche a subliniat că, în opinia sa, Curtea Constituţională trebuie să constituie un sprijin real atât pentru cetăţeni, în ceea ce priveşte drepturile şi libertăţile lor, cât şi pentru autorităţile statului, în vederea realizării competenţelor lor potrivit Legii fundamentale a statului. Ea este o curte de drepturi şi libertăţi şi asigură echilibrul celor trei puteri în stat, fiind, în ultimă instanţă, o dimensiune imanentă a statului de drept. De aceea, trebuie să fie percepută şi de societate ca o instituţie necesară în dinamica vieţii juridice româneşti', se mai menţionează în comunicat. Marian Enache a fost ales, sâmbătă, preşedinte al Curţii Constituţionale.

Votul a fost secret şi a avut loc după ce noii judecători la CCR au depus jurământul în faţa preşedintelui României. Mandatul preşedintelui CCR este de trei ani.

UPDATE - CCR confrimă

„În urma votului secret, cu unanimitatea voturilor judecătorilor prezenți, domnul Marian Enache a fost ales în funcția de președinte al Curții Constituționale, pentru un mandat de trei ani.

Procedura de alegere a noului președinte al Curții Constituționale s-a desfășurat în temeiul dispozițiilor art.7 alin.(1), (2) și (3) din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale”, a precizat CCR, într-un comunicat.

Știrea inițială:

Marian Enache va fi noul președinte al CCR după ce Valer Dorneanu a ajuns la finalul mandatului de preşedinte al Curţii Constituţionale.

Marian Enache ar fi primit 8 voturi din 8 pentru noua funcție.

În acest moment nu există o confirmare oficială de la CCR.

Informația cu privire la Marian Enache a fost dezvăluită din aprilie și de jurnalistul Radu Tudor.

Cine e Marian Enache, noul președinte CCR

Potrivit CCR.ro:

Numit judecător de Senat (2016), pentru un mandat de 9 ani.

Născut la 5 mai 1954, în municipiul Iași.

Absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității „Al.I. Cuza” din Iași (1977).

Stagiu de documentare (1990) în Drept constituțional comparat (Franța, Spania, Italia).

Doctor în științe juridice: specializarea Drept constituțional, Facultatea de drept a Universității București (1997).

Activitate profesională:

1977-1990: avocat în Baroul Iași, Baroul Vaslui;

1990:membru în Consiliul Provizoriu de Uniune Națională (CPUN);

1990-1992: deputat, Adunarea Deputaților, Parlamentul României;

vicepreședinte al Adunării Deputaților; vicepreședinte al Comitetului Adunării Constituante, membru al Comisiei de redactare a Constituției României; membru al Comisiei de redactare a proiectului de Regulament al Adunării Deputaților;

1993:consilier prezidențial – Direcția juridică a Președinției României;

1993-1996: ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Moldova;

1996-2000: deputat, Camera Deputaților, Parlamentul României;

membru al Comisiei juridice, de disciplină, și imunități; membru al Comisiei de validare;

1998-2010: avocat în Baroul București;

2011-2012: secretar general adjunct al Camerei Deputaților;

2012-2016: deputat, Camera Deputaților, Parlamentul României;

membru al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport.

Premii și diplome:

Diplomă de merit pentru „Contribuția importantă la edificarea statului de drept în România” acordată de Uniunea Juriștilor Democrați din România, 1992;

Premiul „Andrei Rădulescu” în domeniul istoriei dreptului, acordat de Uniunea Juriștilor din România pentru lucrarea „Interpretarea Constituției” (coautor), 2002.

Publicații:

Lucrări juridice; studii juridice apărute în reviste de specialitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel