Sâmbătă, 22 ianuarie, în cadrul emisiunii De Ce Citim, dedicată lui Gabriel Chifu, criticul literar Daniel Cristea-Enache a făcut o radiografie a fenomenului șaptezecist în literatura română.
„După Generația ‘60 vine o mișcare care nu se conturează generaționist și care a fost numită șaptezecistă, asta suscitând unele critici pentru că s-a spus, pe bună dreptate, că generațiile în literatură nu apar așa… fix la zece ani. Trebuie mai mult de zece ani ca să apară o generație. Și, în general, aceste schimbări și cristalizări de generație nu se fac la dată fixă”, a spus Daniel Cristea-Enache.
„Și „șaptezecismul” este destul de contestat, deși este destul de puțin diferit de șaizecism, „șaptezecismul” nu întrunește caracteristicile unei generații, nu există un program estetic și teoretic care să fie un agregator pentru formulele artistice ale diferiților poeți. Sunt niște poeți de la Echinox, din zona Clujului, de mare rafinament, să spunem: Adrian Popescu sau Ion Mircea, dar nu se poate construi o generație literară cu această mișcare șaptezecistă, așa cum era Generația ’60 cu foarte multe nume”, a conchis redactorul-șef adjunct al României literare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News