Astăzi se împlinesc 16 ani de la moartea ziaristei Anna Politkovskaia.
Anna Stepanovna Politkovskaya a fost o ziaristă și o activistă pentru drepturile omului care a relatat despre evenimentele politice din Rusia, în special despre al doilea război cecen (1999–2005). Reportajele ei din Cecenia au făcut ca jurnalista să devină cunoscută atât la nivel național, cât și internațional. Timp de șapte ani, ea a refuzat să renunțe să scrie despre război, în ciuda numeroaselor acte de intimidare și violență.
La 7 octombrie 2006, ziua de naștere a președintelui Vladimir Putin, jurnalista Anna Politkovskaya a fost împușcată în holul blocului ei, scrie Sky News.
Înainte de moartea ei, ea a expus corupția din armata rusă și comportamentul acesteia în Cecenia. Uciderea jurnalistei a dus la afirmații potrivit cărora președintele rus Vladimir Putin nu a făcut suficient pentru a proteja mass-media. Liderul de la Kremlin a descris crima ca fiind "abominabilă prin cruzimea ei" și a comentat că moartea ziaristei a cauzat mai multe probleme Kremlinului decât munca ei.
Un tribunal din Moscova a decis în 2014 condamnarea la închisoare pe viaţă a organizatorului şi executantului asasinării jurnalistei Anna Politkovskaia, ucisă în 2006, în timp ce trei dintre complicii lor au primit pedepse cuprinse între 12 şi 20 de ani de închisoare, relatează AFP.
Rustam Mahmudov a fost declarat vinovat că a tras asupra jurnalistei de opoziţie în momentul intrării în imobilul în care locuia, în timp ce Lom-Ali Gaitukaev, unchiul asasinului, a fost identificat drept organizatorul atentatului.
De asemenea, tribunalul l-a condamnat la 20 de ani de închisoare pe poliţistul Serghei Hagikurbanov, găsit vinovat pentru participare la pregătirea asasinatului.
Cei doi fraţi ai atacatorului, Ibragim şi Djabrail Mahmudov, acuzaţi că au supravegheat-o pe Anna Politkovskaia şi l-au avertizat pe fratele lor în momentul sosirii, au primit pedepse de 12, respectiv 14 ani de închisoare.
Ancheta în cazul jurnalistei Anna Politkovskaia, care le-a adus pe cele cinci persoane implicate direct în crima comisă în 2006 în faţa judecătorilor, nu a reuşit identificarea unor eventuale persoane care să fi comandat asasinatul.
În 2012, fostul poliţist Dmitri Pavliuşenkov, acuzat că a localizat-o pe Anna Politkovskaia şi a furnizat arma în vederea asasinării, a fost condamnat deja la 12 ani de închisoare. Dintre cei cinci acuzaţi, unii au fost rejudecaţi în apel după ce au fost achitaţi în primă instanţă în 2009. Vezi mai mult AICI.
Vladimir Putin își sărbătorește ziua de naștere. Mark Galeotti, savant și autor al cărților "Trebuie să vorbim despre Putin" și "Războiul lui Putin", încearcă să înțeleagă cum președintele rus s-a transformat într-un autocrat izolat și a lansat dezastruoasa invazie în Ucraina. Șapte momente de cotitură din viața lui Vladimir Putin i-au modelat gândirea și ar putea explica înstrăinarea lui tot mai mare de Occident, scrie versiunea rusă a BBC.
Cursuri de judo, 1964
Născut la Leningrad, încă afectat de asediul de 872 de zile al celui de-al Doilea Război Mondial, tânărul Vladimir era la școală un băiat beligerant - cel mai bun prieten al său își amintea că "se putea lupta cu oricine" pentru că "nu simțea nicio teamă"
Cu toate acestea, un băiat slab, dar stângaci dintr-un oraș invadat de bande de stradă trebuia să se poată apăra, iar la vârsta de 12 ani s-a apucat mai întâi de sambo și apoi de judo. Era hotărât și disciplinat, iar la 18 ani avea centura neagră la judo și locul trei la competițiile naționale de juniori. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu