Cine este Anura Kumara Dissanayake, următorul președinte al Sri Lankăi

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Află în articol mai multe despre Anura Kumara Dissanayake, președintele ales al Sri Lankăi.

Politicianul de stânga Anura Kumara Dissanayake a fost ales următorul președinte al Sri Lankăi, după ce a câștigat primele alegeri din această țară plină de datorii de la prăbușirea economiei sale în 2022.

Bărbatul în vârstă de 55 de ani l-a învins pe cel mai apropiat rival al său, liderul opoziției, Sajith Premadasa, și a ieșit învingător după o a doua rundă istorică de numărare a voturilor. Președintele demisionar Ranil Wikremesinghe s-a clasat pe locul al treilea.

Este o răsturnare remarcabilă pentru un om care a obținut doar 3% din voturi la alegerile din 2019. Dissanayake, care a concurat în calitate de candidat al alianței National People's Power (NPP), a atras un sprijin tot mai mare în ultimii ani pentru platforma sa anticorupție și politicile în favoarea săracilor - în special în urma celei mai grave crize economice din istoria țării, care încă are un impact asupra a milioane de oameni.

El va moșteni acum guvernarea unei națiuni care se luptă să iasă din umbra acestei crize și o populație care dorește cu disperare o schimbare.

Așadar, cine este președintele ales Anura Kumara Dissanayake?

Primul contact cu politica

Dissanayake s-a născut pe 24 noiembrie 1968 în Galewela, un oraș multi-cultural și multi-religios din centrul Sri Lankăi.

Crescut ca membru al clasei de mijloc, el a absolvit școala publică, are o diplomă în fizică și a intrat pentru prima dată în politică ca student în perioada în care a fost semnat Acordul Indo-Sri Lanka în 1987: un eveniment care va duce la una dintre cele mai sângeroase perioade din Sri Lanka.

Între 1987 și 1989, Janatha Vimukti Peramuna (JVP) - un partid politic marxist cu care Dissanayake avea să fie mai târziu strâns asociat - a condus o revoltă armată împotriva guvernului srilankez.

Campania insurecțională, stimulată de nemulțumirea tinerilor din clasele de jos și de mijloc din mediul rural, a precipitat un conflict marcat de raiduri, asasinate și atacuri atât împotriva adversarilor politici, cât și împotriva civililor, care au făcut mii de victime.

Dissanayake, care a fost ales în comitetul central al JVP în 1997 și a devenit liderul acestuia în 2008, și-a cerut de atunci scuze pentru violențele grupului din timpul acestui așa-numit „sezon al terorii”.

„În timpul conflictului armat s-au întâmplat multe lucruri care nu ar fi trebuit să se întâmple”, a declarat el într-un interviu acordat BBC în 2014.

„Suntem încă șocați că s-au întâmplat lucruri pe mâna noastră care nu ar fi trebuit să se întâmple. Suntem întotdeauna profund întristați și șocați de asta”, a mai precizat acesta.

JVP, care are în prezent doar trei locuri în Parlament, face parte din coaliția NPP pe care Dissanayake o conduce în prezent.

Moment violent, abordat de Dissanayake

În timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale, Dissanayake a abordat un alt moment violent din istoria recentă a Sri Lankăi: atentatele din duminica Paștelui 2019.

Pe 21 aprilie 2019 o succesiune de explozii mortale a sfâșiat biserici și hoteluri internaționale din capitala Colombo, ucigând cel puțin 290 de persoane și rănind alte sute, în ceea ce a devenit rapid cel mai grav atac din istoria Sri Lankăi.

Cu toate acestea, cinci ani mai târziu, investigațiile privind modul în care au avut loc atacurile coordonate și deficiențele de securitate care au condus la acestea nu au reușit să ofere răspunsuri.

Unii au acuzat fostul Guvern, condus de Gotabaya Rajapaksa, de obstrucționarea investigațiilor.

Într-un interviu recent acordat, Dissanayake a promis că, dacă va fi ales, va organiza o anchetă pe această temă - sugerând că autoritățile au evitat să facă acest lucru pentru că le era teamă să nu-și dezvăluie „propria responsabilitate”.

Este doar una dintre multele promisiuni nerespectate ale elitei politice din Sri Lanka, a adăugat el.

„Nu este vorba doar de această anchetă. Politicienii care au promis să pună capăt corupției s-au angajat în corupție; cei care au promis să creeze o Sri Lanka fără datorii nu au făcut decât să înrăutățească povara datoriilor; oamenii care au promis să consolideze legea au încălcat-o. Acesta este exact motivul pentru care oamenii din această țară doresc o conducere diferită. Noi suntem cei care o putem oferi”, a spus Dissanayake.

Candidat pentru schimbare

Dissanayake a fost văzut ca un concurent puternic în perioada premergătoare alegerilor de sâmbătă, poziționându-se drept candidatul schimbării pe fondul unei nemulțumiri mocnite la nivel național.

Fostul președinte Gotabaya Rajapaksa a fost alungat din Sri Lanka în 2022 de protestele în masă declanșate de prăbușirea economică.

Ani de subimpozitare, exporturi slabe și erori majore de politică, combinate cu pandemia Covid-19, au secat rezervele valutare ale țării. Datoria publică a ajuns la peste 83 de miliarde de dolari, iar inflația a urcat până la 70%.

Rajapaksa și Guvernul său au fost învinuiți pentru criză. Și, deși succesorul său, președintele Wickremesinghe, a introdus reforme economice care au redus inflația și au întărit rupia srilankeză, oamenii continuă să simtă durerea.

La un nivel mai profund, criza economică din 2022 și circumstanțele din jurul acesteia - inclusiv corupția sistemică și impunitatea politică - au creat o cerere pentru un alt tip de conducere politică.

Dissanayake a exploatat această cerere în avantajul său.

El s-a prezentat ca un potențial perturbator al unui statu-quo despre care criticii spun că a recompensat mult timp corupția și clientelismul în rândul elitei politice.

Dissanayake a declarat în repetate rânduri că intenționează să dizolve Parlamentul după venirea la putere pentru a avea o tabula rasa și un nou mandat pentru politicile sale - sugerând într-un interviu recent că va face acest lucru la câteva zile după ce va fi ales.

„Nu are rost să continuăm cu un Parlament care nu este în conformitate cu ceea ce dorește poporul”, a spus el.

Reducerea taxelor

Printre promisiunile politice ale lui Dissanayake se numără măsuri dure de combatere a corupției, programe mai ample de asistență socială și promisiunea de a reduce taxele.

Creșterile de taxe și reducerile de ajutoare sociale au fost impuse de actualul Guvern ca parte a măsurilor de austeritate menite să readucă economia țării pe linia de plutire, dar acestea au lăsat mulți oameni în imposibilitatea de a-și acoperi cheltuielile.

Promisiunea lui Dissanayake de a reduce aceste măsuri pare să fi galvanizat sprijinul alegătorilor, în cadrul unor alegeri în care analiștii au prezis că preocupările economice vor fi în centrul atenției.

„Inflația galopantă a țării, creșterea vertiginoasă a costului vieții și sărăcia au făcut ca electoratul să caute cu disperare soluții pentru stabilizarea prețurilor și îmbunătățirea mijloacelor de trai. În timp ce țara încearcă să iasă din colapsul economic, aceste alegeri reprezintă un moment crucial pentru modelarea traiectoriei de redresare a Sri Lankăi și pentru restabilirea încrederii interne și internaționale în guvernarea sa”, a declarat pentru BBC, înainte de alegeri, Soumya Bhowmick, membru asociat al Observer Research Foundation, un think tank cu sediul în India.

Unii spectatori, inclusiv investitori și participanți la piață, și-au exprimat îngrijorarea că politicile economice ale lui Dissanayake ar putea avea un impact asupra obiectivelor fiscale și ar putea perturba drumul Sri Lankăi către redresare.

Cu toate acestea, candidatul la președinție și-a temperat mesajele în timpul discursurilor de campanie, insistând asupra faptului că s-a angajat să asigure rambursarea datoriei Sri Lankăi.

De asemenea, a precizat că orice modificare va fi impusă în consultare cu Fondul Monetar Internațional (FMI), care a oferit un sprijin economiei țării, încă în dificultate.

Mulți analiști consideră că principala sarcină a viitorului președinte este construirea unei economii stabile.

Athulasiri Samarakoon, lector în științe politice și studii internaționale la Open University din Sri Lanka, a declarat că „cea mai serioasă provocare este cum să restabilim această economie”, inclusiv gestionarea cheltuielilor publice și creșterea generării de venituri publice.

„Orice guvern viitor va trebui să colaboreze cu Fondul Monetar Internațional”, a menționat el.

Felicitări pentru victorie

Aproximativ 76% din cei 17,1 milioane de alegători din Sri Lanka s-au prezentat la vot la alegerile de sâmbătă, potrivit oficialilor.

Duminică Dissanayake primise deja mesaje de felicitare din partea susținătorilor celor doi principali rivali ai săi, președintele în exercițiu Ranil Wickremesinghe și liderul opoziției Sajith Premadasa.

Ministrul de externe Ali Sabry a declarat pe X că primele rezultate indicau clar o victorie a lui Dissanayake.

„Deși am făcut o campanie intensă pentru președintele Ranil Wickremesinghe, poporul din Sri Lanka a luat o decizie, iar eu respect pe deplin mandatul lor pentru Anura Kumara Dissanayake”, a declarat Sabry.

Deputatul Harsha de Silva, care l-a susținut pe Premadasa, a declarat că l-a sunat pe Dissanayake pentru a-l felicita.

„Am făcut campanie intensă pentru Sajith Premadasa, dar nu a fost să fie. Acum este clar că Anura Kumara Dissanayake va fi noul președinte al #SriLanka”, a declarat de Silva, care reprezintă Colombo în Parlament.

Un alt susținător al lui Premadasa, purtătorul de cuvânt al Tamil National Alliance (TNA), M. A. Sumanthiran, a declarat că Dissanayake a obținut o „victorie impresionantă” fără a se baza pe „șovinismul rasial sau religios”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel