Educația astăzi este una dintre cele mai dificile probe ale vieții pe care trebuie să le treacă un părinte. În aparență totul este foarte simplu: trăiți zi de zi cu copilul și probabil că ați învățat deja „cum se face”. Oare așa să stea lucrurile? întreabă profesorul doctor Ion-Ovidiu Pânișoară, Director, Departamentul de Formare a Profesorilor, la Universitatea din București.
Probabil că abordarea de mai devreme este un pic simplistă, nuanțele sunt mult mai multe. Copilul de astăzi se naște și crește într-o lume aparte, o lume pe care tehnologia și-a pus amprenta într-un mod hotărâtor. Relația noastră cu el este schimbată, relația lui cu societatea în ansamblu este alta decât cea pe care am avut-o noi atunci când eram copii.
Copilul de astăzi este mai deștept decât noi – spun studiile – dar are mai puțină răbdare, posedă o anumită superficialitate, este manipulativ și crede că totul i se cuvine. Recunoașteți câteva din caracterisiticile propriului copil?
Barlow în 1996 observa prea bine că lumea noastră nu se mai potrivește cu lumea lor. În Declarația de Independență a Spațiului Virtual spunea: „Facem o lume în care oricine este binevenit, fără privilegii sau prejudecăți legate de rasă, putere economică, forță militară sau regiunea în care s-a născut.. o lume în care oriunde, oricine își poate exprima părerile, fără teama de a i se impune să tacă sau să fie obligat să se conformeze. Sunteți înspăimântați de copii, luând în calcul faptul că ei se nasc într-o lume în care voi sunteți imigranți.”
O lume a libertății absolute – cum este cea virtuală – nu putea să conducă decât la un astfel de profil: persoane optimiste și orientate spre lucrul în echipă (Howe și Strauss, 2003) – unele lucrări vorbesc chiar de viitoarea „generație măreață”.
Vezi continuarea pe performante.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu