Cine este Dan Neculăescu, omul care negociază candidatura lui Klaus Iohannis la șefia NATO. Mircea Geoană: Singurul subiect de care Jens Stoltenberg și cu mine nu ne ocupăm

Președintele Klaus Iohannis a intrat în cursa pentru conducerea NATO, funcția fiind cea de vârf, de secretar general, în locul lui Jens Stoltenberg. Cealaltă variantă este olandezul Mark Rutte. 

”Am decis să intru în competiție pentru funcția de secretar general al NATO” a fost anunțul făcut de președintele României, Klaus Iohannis.  

 Inquam Photos / Octav Ganea

Într-un interviu recent pentru PROTV, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, declara, despre subiectul conducerii NATO, că ”Este probabil singurul subiect de care secretarul general și cu mine, conducerea NATO, nu ne ocupăm. E o treabă exclusiv legată de aliați. Noi ne dorim un singur lucru, să ajungem la un consens cu privire la succesorul lui Stoltenberg cât mai repede cu putință și să mergem la summit-ul de la Washington uniți și concentrați pe lucrurile pe care trebuie să le facem”. 

În continuare, el explica despre alegerea secretarului general al NATO: ”Este o decizie prin consens. Există, evident, mecanisme de consultare mai discretă, în general între aliați. Un număr de aliați importanți, inclusiv Germania, s-au pronunțat într-o anumită direcție. Dar încă o dată, pentru noi este mai puțin important cine va fi succesor, ci să putem să găsim consens în jurul acestei candidaturi. Sunt sunt absolut convins că în timp util vom avea un consens în Alianță. Sunt multe alte lucruri care ne așteaptă la Washington. Și încă o dată, nu ne alegem noi succesorii și ăsta e un lucru probabil destul de pozitiv”. 

Amintim că ultima prelungire a mandatului secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a decis până la 1 octombrie 2024. În același timp, România a hotărât ca alegerile prezidențiale să aibă loc în septembrie, nu în decembrie, așa cum era obișnuit. Analistul politic Bogdan Chirieac spunea, înainte de declarația președintelui de marți, 12 martie 2024, că nu degeaba a făcut România lucrul acesta. Citește aici

Dar cine este omul din spatele negocierii, Dan Neculăescu

Conform descrierii oficiale, Dan Neculăescu a fost numit reprezentant permanent al României la NATO în februarie 2022. Înainte de a prelua funcția de reprezentant permanent a fost secretar de stat pentru afaceri strategice în Ministerul Afacerilor Externe al României în perioadele iunie 2016 - martie 2017, respectiv august 2017 - februarie 2022.

Este diplomat de carieră, activând în Ministerul Afacerilor Externe al României din octombrie 2002, deținând gradul diplomatic de ambasador. Pe parcursul carierei sale diplomatice a îndeplinit responsabilități în Ministerul Afacerilor Externe și în serviciul diplomatic extern al României.

Între 2002 și 2004 a fost diplomat în Ministerul Afacerilor Externe, în cadrul Direcției de analiză și planificare, Direcției NATO și, ulterior, a ocupat funcția de consilier la Cabinetul ministrului.

Între martie 2004 și decembrie 2006 a ocupat funcția de șef de birou și, ulterior, director al Direcției OSCE, Neproliferare și Controlul Armelor din Ministerul Afacerilor Externe. Din ianuarie 2007 și până în mai 2009 a îndeplinit funcția de reprezentant permanent adjunct în cadrul negocierilor politico-militare de la Viena, activând în cadrul Misiunii permanente a României pe lângă organizațiile internaționale cu sediul la Viena.

Din mai 2009 până în septembrie 2011 a fost reprezentant permanent adjunct al României pe lângă Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) de la Viena și Comisia pregătitoare a Tratatului de interzicere completă a testelor nucleare (CTBTO). Din această funcție a contribuit la pregătirea și îndeplinirea mandatului României de Vicepreședinte al Consiliului Guvernatorilor AIEA (2009 - 2011), respectiv Președinte al Conferinței Generale a AIEA (septembrie 2011). 

Totodată, a susținut îndeplinirea mandatului României de coordonator la nivelul Agenției de la Viena pentru negocierile cu Secretariatul AIEA și statele membre privind bugetul AIEA pentru 2010 - 2011 și Strategia pe termen mediu AIEA pentru 2012 - 2017.

În perioada ianuarie - noiembrie 2013 a fost responsabil de planificarea activităților de monitorizare în cadrul Misiunii de Monitorizare a UE în Georgia (EUMM) cu sediul la Tbilisi.

A îndeplinit funcțiile de director pentru politici de securitate (2011 - 2013, respectiv 2014 - 2015) și, ulterior, de director general pentru afaceri strategice (2015 - 2016) în Ministerul Afacerilor Externe și a contribuit din aceste poziții în mod direct la pregătirea Summiturilor NATO din SUA (Chicago - 2012), Marea Britanie (New Port - 2014) și Polonia (Varșovia - 2016). De asemenea, a contribuit la dezvoltarea parteneriatelor strategice ale României cu Statele Unite ale Americii, Polonia și Turcia, în special pe dimensiunea de securitate. 

În perioada aprilie - iulie 2017 a ocupat funcția de consilier de stat pentru afaceri externe al Prim-Ministrului României.

A absolvit Facultatea de Științe Politice și Administrative a Universității din București și Facultatea de Drept a Universității „Nicolae Titulescu” din București. A absolvit cursuri ale Academiei Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe din România (2002) și ale Colegiului NATO din Roma (2003).

”Să știți că este unul dintre cei mai buni ambasadori ai României, chiar dacă nu a fost foarte vizibil. Este cel care anunțat acum o lună, la unirea reprezentanților NATO, a ambasadorilor țărilor NATO la Bruxelles, despre faptul că domnul Iohannis își va anunța candidatura. Lucru care s-a întâmplat", a spus Bogdan Chirieac despre Dan Necuălescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel