A fost nominalizat viitorul ambasador al SUA în China.
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat joi că l-a ales pe fostul senator David Perdue pentru a fi ambasador în China, apelând la un fost politician cu experiență în afaceri pentru a ajuta la conducerea relațiilor răvășite de o neîncredere profundă și tensiuni comerciale.
„El va avea un rol esențial în punerea în aplicare a strategiei mele de a menține pacea în regiune și o relație de lucru productivă cu liderii Chinei”, a declarat Trump într-o postare pe platforma sa de socializare Truth Social.
Trump, care își va prelua mandatul pe 20 ianuarie 2025, a declarat că va impune un tarif suplimentar de 10% pentru bunurile chinezești dacă Beijingul nu va face mai mult pentru a opri traficul de fentanil, un drog care creează o dependență puternică.
El a amenințat, de asemenea, cu taxe vamale de peste 60% asupra produselor chinezești în timpul campaniei electorale.
Perdue, un republican din Georgia care a făcut parte din Senat în perioada 2015-2021, a locuit anterior în Hong Kong în timpul unei cariere de 40 de ani ca director de afaceri.
Nominalizarea lui Perdue marchează o revenire la practica frecventă din ultimele decenii de a trimite foști politicieni la ambasada SUA din Beijing, după ce președintele Joe Biden l-a numit pe diplomatul veteran de carieră Nicholas Burns în 2021.
Trump a nominalizat susținători ai unei linii dure față de China pentru alte roluri de conducere în administrația sa, inclusiv pe senatorul Marco Rubio pentru postul de secretar de stat, semnalând că politica sa față de principalul rival strategic al Statelor Unite ar putea depăși măsurile comerciale.
În primul său mandat de președinte, Trump l-a numit pe fostul guvernator al statului Iowa, Terry Branstad, ambasador în China. Branstad a încercat să profite de legăturile sale cu oficialii chinezi, inclusiv cu Xi Jinping înainte ca acesta să devină principalul lider al Chinei, pentru a ajuta cu privire la tensiunile comerciale. Însă cele două părți au plonjat cu capul înainte într-un război comercial fără precedent.
Rolul ambasadorului în relațiile bilaterale tensionate rămâne de văzut. Unii analiști spun că este probabil ca Beijingul să caute un angajament prezidențial direct sau la nivel înalt cu Trump și cu cei mai apropiați consilieri ai săi pentru a gestiona revenirea aproape sigură a tensiunilor comerciale, conform agenției de presă Reuters.
Consilieri ai lui Donald Trump propun public și în privat soluții pentru încheierea războiului din Ucraina, care ar implica cedarea unor părți semnificative din țară către Rusia pe termen nedeterminat, conform unei analize a agenției de presă Reuters bazate pe declarațiile lor și interviuri cu mai multe persoane apropiate președintelui ales al SUA.
Propunerile celor trei consilieri cheie, inclusiv ale viitorului emisar al lui Trump pentru Rusia-Ucraina, generalul-locotenent (r) Keith Kellogg, împărtășesc unele elemente, inclusiv scoaterea din discuție a aderării Ucrainei la NATO.
Citește în continuare aici: Iese la suprafață planul lui Donald Trump pentru Ucraina. Aderarea la NATO nu ar fi pe masă - analiză Reuters
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci