După moartea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, au început deja speculațiile cu privire la cine îl va înlocui.
Nasrallah, în vârstă de 64 de ani, a fost la cârma grupului militant libanez timp de 32 de ani. Vărul său, Hashem Safieddine, se numără printre principalii candidați pentru a prelua conducerea.
Vărul mai mic al lui Nasrallah s-a născut în satul Deir Qanoun En Nahr din sudul Libanului, lângă Tyr, în 1960.
Tinerii au studiat teologia împreună la două instituții șiite - una în Najaf, Irak și cealaltă în Qom, Iran.
Ei sunt văzuți de susținătorii lor ca făcând parte dintr-o familie șiită respectată care a produs atât savanți religioși, cât și politicieni libanezi.
Fratele lui Safieddine este reprezentantul Hezbollah în Iran, în timp ce fiul său este căsătorit cu fiica lui Qassem Soleimani - generalul iranian ucis într-un atac cu dronă american în timpul președinției lui Donald Trump în 2020.
La fel ca vărul său, Safieddine s-a alăturat Hezbollah la scurt timp după înființarea acestuia la începutul anilor 1980.
De asemenea, poartă un turban negru, așa cum a făcut Nasrallah, denotând că este un descendent direct al profetului Mahomed.
Legăturile de familie ale lui Safieddine și asemănarea sa strânsă cu vărul său îl vor ajuta probabil să candideze la conducere, spun experții.
El este deja șeful consiliului Jihad al Hezbollah și printre membrii de top ai consiliului Shura.
Cunoscut pentru opiniile sale militante, el este responsabil de afacerile politice ale grupului.
Deși șeful adjunct al Hezbollah, Naim Qassem, preia automat conducerea organizației după moartea lui Nasrallah, Consiliul Shoura trebuie să se reunească pentru a alege un nou secretar general.
Spre deosebire de Nasrallah, care a trăit ascuns timp de ani de zile, Safieddine a apărut deschis la recentele evenimente politice și religioase.
Chiar dacă de obicei se prezenta cu o atitudine calmă, el a intensificat retorica aprinsă în timpul înmormântărilor luptătorilor Hezbollah uciși în aproape un an de ciocniri transfrontaliere cu Israel.
La un eveniment recent din Dahieh, unde au avut loc atacurile aeriene din această săptămână, el a spus în sprijinul Hamas din Gaza: "Istoria noastră, armele și rachetele noastre sunt cu voi".
Iar la o înmormântare a unuia dintre colegii săi comandanți în iunie, el a părut să amenințe cu escaladarea conflictului cu Israelul, declarând: "Să se pregătească (Israelul) să plângă și să se plângă".
Amal Saad, o cercetătoare libaneză a Hezbollah, a spus că de ani de zile se vorbește că Safieddine este „cel mai probabil succesor” al lui Nasrallah.
„Următorul lider trebuie să fie membru al Consiliului Shoura, care are un număr limitat de membri, și trebuie să fie o figură religioasă”, a mai spus ea.
Hezbollah a fost înființat la inițiativa Gărzii Revoluționare din Iran și a primit titlul de „Rezistență” datorită luptei sale împotriva forțelor israeliene care au ocupat sudul Libanului până în anul 2000.
Gruparea a luat naștere în perioada războiului civil din Liban, după ce Israelul a asediat capitala Beirut în anul 1982.
În luna iulie, într-un discurs ținut în zonele de sud ale Beirutului, Safieddine a făcut referire la viziunea Hezbollah asupra succesiunii conducerii.
În rezistența noastră... când un lider este martirizat, altcineva ia steagul și continuă cu o nouă determinare, sigură și puternică.”, a spus el, potrivit Menafn.com
SUA l-au desemnat pe Safieddine terorist în 2017. Arabia Saudită îl clasifică și ea ca terorist.
Trezoreria Statelor Unite l-a descris ca fiind „un lider senior” în Hezbollah și „un membru cheie” al executivului său.
El a fost întotdeauna un critic vocal al politicii SUA, declarând în acel an: "Această administrație americană nebună și împiedicată mental condusă de Trump nu va putea dăuna rezistenței", conform Sky News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News