Cine este Joseph Aoun, comandantul armatei libaneze ales președinte

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

A fost ales noul președinte al Libanului.

Generalul Joseph Aoun, comandantul armatei libaneze care a fost ales președinte joi, și-a ținut armata pe tușă în recentul conflict dintre Israel și gruparea armată Hezbollah, ordonându-i să acorde prioritate păcii civile, chiar dacă au fost ucise trupe.

Aoun, un soldat de carieră în vârstă de 60 de ani, a devenit al cincilea comandant al armatei libaneze care a fost ales președinte în istoria Libanului, punând capăt unui vid de mai bine de doi ani în această funcție.

De la preluarea comenzii armatei în 2017, el a condus instituția printr-o criză financiară națională care a demolat moneda și, odată cu aceasta, valoarea salariilor soldaților săi, zdruncinând o instituție care a susținut stabilitatea internă de la războiul civil din 1975-1990.

De asemenea, a ținut-o departe de războiul de mai bine de un an dintre Israel și Hezbollah, gruparea susținută de Iran care și-a exprimat de mult timp rezervele cu privire la candidatura lui Aoun. Mai mult de 40 de soldați libanezi au fost uciși în atacuri israeliene în această perioadă, însă armata nu s-a confruntat direct cu Israelul.

Gruparea Hezbollah a ieșit rănită din conflict, loviturile israeliene ucigând majoritatea comandanților săi de vârf și provocând devastarea bastioanelor grupării.

Aparițiile lui Aoun în mass-media sunt extrem de rare și acesta nu și-a exprimat punctul de vedere cu privire la arsenalul Hezbollah, considerat în general ca fiind mai puternic decât cel al armatei libaneze.

Rolul important pe care îl are noul președinte

Aoun are un rol cheie în susținerea unui armistițiu de 60 de zile negociat de Washington și Paris în noiembrie. Termenii cer ca armata libaneză să se desfășoare în sudul Libanului pe măsură ce trupele israeliene și ale Hezbollah își retrag forțele.

În cadrul întâlnirilor cu parlamentarii din perioada premergătoare alegerilor de joi, oficialii americani și cei din Golf și-au exprimat aprobarea față de noul președinte, fără a-l susține în mod expres, au declarat parlamentarii prezenți pentru agenția de presă Reuters.

Într-un interviu rar acordat cotidianului libanez pro-Hezbollah Al-Akhbar în 2017, Aoun a declarat că va „limita interferența politică” în armată. El nu a vorbit despre candidatura sa la președinție în niciun forum public și nu a făcut turul fracțiunilor politice divizate din Liban pentru a-și consolida sprijinul, așa cum fac de obicei alți candidați înainte de alegeri.

Aoun s-a născut în Sin el-Fil, lângă Beirut, și s-a înrolat în armată în 1983, în timpul războiului civil din Liban. Prima sa misiune a fost aceea de comandant de pluton în rangerii armatei în 1985, iar pregătirea sa a inclus două cursuri de ofițer de infanterie în Statele Unite.

La scurt timp după numirea sa în funcția de comandant, armata a desfășurat o ofensivă pentru a îndepărta militanții Statului Islamic dintr-o enclavă de la granița cu Siria, primind laude din partea ambasadorului SUA de la acea vreme, care a declarat că armata a făcut o „treabă excelentă”.

Aoun, critic la adresa politicienilor

Devenind președinte, o funcție rezervată unui creștin maronit în sistemul sectar al Libanului, el va călca pe urmele altor foști comandanți ai armatei care au preluat funcția, inclusiv ultimul șef de stat Michel Aoun, care nu este rudă cu acesta.

Într-o declarație neobișnuit de politică pentru un comandant al armatei, Aoun i-a criticat pe politicienii aflați la putere în legătură cu colapsul financiar al Libanului din 2021, afirmând că soldații suferă de foame împreună cu restul populației și întrebându-i pe politicieni „ce intenționează să facă”.

Statele Unite, care au direcționat peste 2,5 miliarde de dolari în sprijinul armatei libaneze din 2006, au intervenit cu ajutor suplimentar, inclusiv ajutând la susținerea salariilor soldaților.

Aoun a descris sprijinul statelor prietene, inclusiv Qatarul, drept „un sprijin puternic în această fază”.

În timpul mandatului lui Aoun, ajutorul SUA a continuat să vină către armată, parte a politicii SUA axată pe sprijinirea instituțiilor statului pentru a reduce influența grupării Hezbollah, pe care Washingtonul o consideră o grupare teroristă.

Aoun este căsătorit și are doi copii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel