Pe 24 noiembrie Google o sărbătorește pe Lucy, una dintre cele mai mari descoperiri ale omului.
În urmă cu 41 de ani, o echipă de cercetători a descoperit în estul Africii o fosilă care a schimbat felul în care înțelegem evoluția umană.
În anul 1974, într-o dimineață de duminică de la sfârșitul lunii noiembrie, câțiva oameni de știință săpau într-un loc izolat din regiunea Afar, aflată în Etiopia. Paleoantropologul Donald Johanson a observat o mică bucată într-un os al cotului și l-a recunoscut imediat ca aparținând unui strămoș al omului.
„Când m-am uitat în sus pe pantă, în stânga mea, am văzut bucăți din craniu, o parte din mandibulă și câteva vertebre", a povestit Johanson într-un interviu pentru BBC.
Cercetătorii și-au dat seama imediat că au făcut o descoperire de excepție deoarece sedimentele din acel loc aveau o vechime de 3,2 milioane de ani.
„Mi-am dat seama că rămășițele făceau parte dintr-un schelet care era mai vechi de 3 milioane de ani", a explicat Johanson.
Cercetătorul tocmai dăduse peste cel mai vechi om timpuriu – numit și hominid – descoperit vreodată. Mai târziu, a devenit evident că era vorba și de cel mai complet hominid descoperit: se păstrase 40% din scheletul său.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News