Inițiativele care pun stop consumului de alcool în luna ianuarie iau amploare în Europa.
Milioane de oameni participă la aceste provocări, printre care și ”Dry January” (n.red. Ianuarie uscat).
O decizie recentă în acest sens vine de la un ministru dintr-o țară din Uniunea Europeană. Este vorba despre hotărârea ministrului Sănătății din Franța de a nu consuma alcool în luna ianuarie. Acest lucru a ridicat câteva semne de întrebare, într-o țară care este cel mai mare producător de vin din Europa, cu 48 de milioane de hectolitri.
În pofida acestui fapt, 17 milioane de persoane din Franța, sau una din patru, vreae să se abțină de la băutură în luna ianuarie, conform producătorului de vinuri fără alcool Chavin.
În Belgia, aproape același procent, 23%, au zis că au participat la ”Dry January” în anul 2023, conform cercetării realizate de Eurocare.
În Germania, care e principalul producător de bere din Europa, doar 13% au acceptat provocarea în anu 2024, iar rata de abandon a fost de 52%, conform unui raport CGA/Nielsen. De asemenea, 22% dintre italieni voiau să nu mai bea deloc ăn 2024, iar 40% s-au angajat să scadă consumul de alcool.
În Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, unde a fost lansat ”Dry January” , 15,5 milioane de oameni, adică 22,7% din populație, vor să renunțe la băutură în ianuarie 2025.
Organizația a declarat pentru Euronews că, în anul 2025, 184 de țări vor lua parte la această provocare, Europa reprezintă 33% dintre înscrieri.
Succesul ”Dry January” a dat startul și la alte inițiative, precum ”Damp January”, al cărei scop este de a promova moderația în locul abstinenței stricte.
Această inițiativă se adresează mai degrabă oamenilor care suferă de tulburări privind consumul de alcool, pentru că cei care sunt consumatori înrăiți de alcool ar putea suferi simptome de sevraj, în cazu în care ar renunța brusc la consumul de alcool, mai notează sursa citată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci