Consiliul de Administrație al CNADNR se va reuni, joi, pentru a-l destitui pe Mircea Pop, directorul general al companiei, a anunțat premierul Victor Ponta. Pop conduce compania de autostrăzi din iulie 2012, iar la sfârșitul anului trecut a demisionat. Nu pentru a părăsi CNADNR, ci pentru a o conduce din funcția de director interimar, pentru o perioadă ”foarte scurtă”, cum estima premierul. Starea drumurilor din România reprezintă un eșec în sine, dar ”capodopera” lui Pop este centura de ocolire a Clujului, cu o lungime de 20 de km și un cost de 150 de milioane de euro. O porțiune de patru km este nefuncțională.
[caption id="attachment_357147" align="alignleft" width="640"] Foto: botosaneanul.ro[/caption]Potrivit ultimei sale declarații de avere, Pop câștiga din funcția de director al Companiei de Drumuri și Autostrăzi - care dispune de un buget anual de 2 miliarde de euro - 17.500 de lei pe lună.
Înainte să fie numit în fruntea CNADNR, bugetarul Pop a condus Direcția Regională de Drumuri Cluj, de la înălțimea căreia a construit faimoasa ”centură de diamant” de 150 de milioane de euro. Curtea de Conturi l-a acuzat pe clujean că în 1998, când era șef peste drumurile din Cluj, a deturnat 17 miliarde din fondul de calamități. El se apăra spunând că a primit o decizie definitivă de la CC și că nu are vreun dosar penal.
Mircea Pop a devenit mai apoi consilier în guvernul Adrian Năstase, pentru ca, în 2004, să fie numit director general adjunct al CNADNR. În iulie anul trecut, termenul ”adjunct” a fost eliminat din calitatea pe care o deținea la companie.
Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale a României a fost, în primă fază, în subordinea ministerului Transporturilor. La reorganizare ministerelor, când USL a rupt din coasta Transporturilor un minister al Proiectelor de Infrastructură, CNADNR și-a găsit rostul în rândul ”Marilor Proiecte”. Ministerul este condus de Dan Șova, social-democratul care nu-l are la inimă pe Pop, dar s-a resemnat cu prezența lui la importanta companie.
CNADNR este, peste toate, o familie unită. Un exemplu elocvent îl dă chiar Pop, al cărei soție, Mariana Pop, este șefa laboratorului de calitate a Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj. Instituția se subordonează CNADNR.
Mircea Pop face parte dintr-o familie de soi din Cluj, care are printre membri profesori universitari, avocați, judecători sau procurori. La un asemenea rang, e de ordinul firescului ca fiica șefului CNADNR să nu-și facă nunta în orice bodegă bucureșteană. De aceea, Pop a îndrumat-o să-și pună pirostriile la Roma, unde ”modesta” nuntă ar fi costat jumătate de milion de euro, după cum relatează presa. Petrecerea Andreei Lavinia s-a ținut la Castello Della Castelluccia, aflat pe Via Carlo Cavina 40, în apropiere de capitala Italiei. Fata lui Mircea Pop s-a ”gătit” într-un salon de frumusețe exclusivist, MKC Beauty School in Rome.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu