Asistentul secretarului de Stat pentru Afaceri Europene si Eurasiatice, Philip Gordon, este în România, îngrijorat de “slăbirea instituţiilor democratice”, la o lună după ce a sprijinit decizia Curţii Constituţionale din Kosovo de a prelungi mandatul preşedintelui de la 9 luni la 5 ani.
Aflat în România, Philip Gordon, va avea întâlniri cu preşedintele interimar al României, Crin Antonescu, dar și cu premierul Victor Ponta, cu membri ai societăţii civile şi ai comunităţii de afaceri pentru a discuta despre cum activitatea lor joacă rolul de a întări valorile democratice şi principiile care unesc comunitatea transatlantică, se arată într-un comunicat de presă al Departamentului de Stat al SUA. Despre o întâlnire cu președintele suspendat, Traian Băsescu, Ambasada SUA nu spune nimic.
Philip Gordon este emisarul care pe 10 iulie se afla în Kosovo pentru a le declara noilor lideri de la Belgrad că “SUA sprijină independenţa şi suveranitatea Kosovo”, dar şi pentru a transmite clasei politice kosovare că trebuie să respecte o decizie a Curţii Constituţionale care prelungeste mandatul preşedintei Kosovo de la 9 luni la 5 ani, scrie cotidianul.ro.
Practic, Phipilp Gordon s-a deplasat la Priştina la doar trei zile după ce Curtea Constituţională din Kosovo, aceeaşi care în 2010 decidea încheierea mandatului preşedintelui Fatmir Sejdiu, hotăra că cea care i-a luat locul , Atifete Jahjaga, poate rămâne în funcţie timp de 5 ani şi nu pentru nouă luni, asa cum se decisese printr-o înţelegere politică, în aprilie 2011. Fără această înţelegere, cvorumul parlamentar necesar alegerii preşedintelui nu s-ar fi întrunit. Curtea a decis suspendarea lui Sejdiu pentru că ar fi rămas lider al partidului său în timpul exercitării mandatului prezidenţial. Această încălcare a constituţiei a fost observată abia la patru ani de la începutul mandatului prezidenţial al lui Sejdiu.
Potrivit celor de mai sus, Philip Gordon poate transmite la Bucureşti sprijinul SUA pentru continuarea unui mandat suspendat. Pe de altă parte însă, Gordon, membru al International Institute for Strategic Studies şi al Brookings Institution, este un personaj care a promovat volume şi articole publicate de generalul american în retragere Wesley K. Clark, comandant suprem al trupelor NATO din Europa în timpul războiului din Kosovo, fost candidat la primarele democrate pentru Casa Albă în 2004 şi actual consilier pe probleme energetice al premierului Victor Ponta.
Clark este un mare susţinător al independeţei Kosovo, un stat în care are deja afaceri. Cum preşedintele suspendat Traian Băsescu a refuzat recunoaşterea independeţei Kosovo, nu pot fi excluse discuţii în aceasta privinta între asistentul pentru Afaceri Europene al lui Hilary Clinton şi noua administraţie de la Bucureşti şi o reorientare a politicii româneşti faţă de Kosovo.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News