Cine este Radu Călin Cristea, noul director interimar al TVR

radu calin cristea
radu calin cristea

Raportul de activitate pe anul 2011 al Televiziunii Române a fost respins, marţi, de plenul reunit al Parlamentului, cu 240 de voturi "pentru" şi patru "abţineri", votul negativ al parlamentarilor echivalând cu demiterea lui Alexandru Lăzescu din fruntea TVR.

Votul plenului Parlamentului a venit astfel după ce raportul de activitate al TVR pe anul 2011 a fost respins, marţi, şi de Comisiile de cultură ale Parlamentului, cu 16 voturi "pentru" şi 2 abţineri (Brânduşa Novac şi Cristian Ţopescu). Acest vot a repezentat primul pas în demiterea actualului Consiliu de Administraţie al TVR, în frunte cu Alexandru Lăzescu,. într-o şedinţă în care parlamentarii PDL nu au participat la vot, iar cei ai USL l-au acuzat pe preşedintele-director general al televiziunii de management defectuos.

 SRTv a încheiat anul 2011 cu un deficit de 160,8 milioane de lei, în condiţiile în care Televiziunea Publică a avut, anul trecut, venituri totale de circa 583 de milioane de lei. În 2011, TVR a fost condusă de Alexandru Lăzescu.

Actualii membri titulari ai CA al TVR, validaţi de Parlament în 29 iunie 2010, sunt: Alexandru Lăzescu (Administraţia Prezidenţială), Ada Meseşan, Paul Călin Botez, Nicoleta Nicolicea (PDL), Anne Jugănaru, Claudiu Brânzan, Cristi Niţulescu (PSD), Lucia Hossu Longin (PNL), Karen Attila Sebesi (UDMR), Cornea Raico (minorităţi), Sorin Burtea şi Traian Bărbulescu (din partea salariaţilor TVR). Acestora li se adaugă Cosmin Irimieş, membru supleant în CA al TVR din partea Guvernului.

În aceste condiții, Radu Călin Cristea a fost desemnat director general interimar al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), marţi, cu unanimitate de voturi, de către membrii Comisiilor de cultură ale Parlamentului.

Jurnalistul Radu Călin Cristea este susţinut de PNL pentru a prelua conducerea televiziunii publice, susţin surse din coaliţia majoritară. Conducerea TVR a fost demisă, după ce Parlamentul a respins raportul de activitate al instituţiei pe anul 2011.

Radu Călin Cristea a fost audiat de comisiile parlamentare de specialitate, după ce raportul de activitate al SRTv pe 2011 a fost respins de plenul Parlamentului, fiind demis astfel Consiliul de Administraţie condus de Alexandru Lăzescu.  La audierea lui Radu Călin Cristea în Comisiile de cultură nu au participat membrii PDL, care, de altfel, nu au participat, marţi, nici la votul raportului de activitate al instituţiei.

 Sergiu Nicolaescu, preşedintele Comisiei de cultură al Senatului, l-a întrebat pe Cristea dacă a mai lucrat în televiziune, iar acesta a răspuns negativ. "Vă doresc multă muncă, pentru că va trebui să munciţi mult, să faceţi o nouă lege a TVR", i-a spus Nicolaescu lui Cristea.

 "Anul trecut, când a fost iniţiată o nouă lege de funcţionare a TVR, am salutat-o. (...) Sunt un partizan declarat al depolitizării Televiziunii publice şi a Radioului", a spus Radu Călin Cristea.

 Senatorul PNL Cristian Ţopescu l-a întrebat, la rândul său, dacă este membru al vreunui partid, răspunzându-i-se negativ.

Radu Călin Cristea este scriitor, eseist, ziarist. A fost colaborator şi redactor la programul "Actualitatea Românească" la Radio Europa Liberă (1990 - 2002). Totodată, a fost director al Muzeului Literaturii Române din Bucureşti.

De la începutul anului, el semnează editoriale la Adevărul, în calitate de "analist politic".  În ultimii șapte ani, Radu Calin Cristea a semnat articole de opinie în EvZ, Averea și Cotidianul.

  În mai 2012, Cristea scria un articol în care-l lăuda astfel pe Victor Ponta: "Scriu acest comentariu voios salutând, în fine, apariţia în fruntea Executivului a unui politician tânăr, sănătos la minte şi la trup, în formă şi plin de haz." În acelaşi comentariu, el remarca "cu plăcere": "stilul dezinvolt, aplicat, sportiv al noului Premier ca pe un semn că se poate discuta normal, franc, fără încruntări preţioase despre cele mai incomode teme ale guvernării."

 Potrivit surselor De Ce News, şi conducerea postului public de radio va fi demisă, urmând ca la conducerea acestei instituţii să vină Ovidiu Miculescu, care este susținut de PSD. Între 1994 şi 1996, Miculescu a fost şef al Biroului Antena 1 din Washington DC.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel