Roberta Metsola este în cărţi pentru preluarea funcţiei de preşedinte al Parlamentului European, după decesul lui David Sassoli.
Este pentru prima dată în istoria Parlamentului European când un preşedinte în exerciţiu a murit. Iar, în conformitate cu Regulamentul de procedură al Parlamentului, primul vicepreşedinte trebuie să exercite funcţia de preşedinte până la alegerea unui succesor.
În acest caz, prim-vicepreşedintele este Roberta Metsola din partea Partidului Popular European (PPE) din Malta, care era deja favorită pentru a câştiga postul în cadrul remanierii de săptămâna viitoare de la Strasbourg (Franţa). Astfel, în premieră, două femei ar putea conduce cele mai importante instituții din Uniunea Europeană: Ursula von der Leyen este șefa Comisiei Europene, iar Roberta Metsola ar putea fi președinte al Parlamentului European.
Roberta Metsola, cetăţean maltez, s-a născut la data de 18.01.1979. Este căsătorită cu finlandezul Ukko Metsola, împreună au patru băieți.
La 12.11.2020 a fost aleasa prim-vicepreședinte al Parlamentului European, mutare care a venit după ce Maired McGuinness, cea care ocupa anterior această funcţie, a fost desemnată comisar european. Roberta Metsola este, de asemenea, șefa delegației Partidului Național (PN) din cadrul Grupului Partidului Popular European din Parlamentul European. Este avocat de profesie, specializată în drept și politică europeană.
"Europa contează. Democrația noastră liberală, întemeiată pe valori și statul de drept, contează – nu doar pentru toți cetățenii noștri, ci și pentru milioane de oameni de pe tot globul care caută speranță la noi", spunea ea.
Roberta Metsola este cunoscută ca opozantă față de dreptul la avort, votând contra tuturor rezoluțiilor care apărau acest drept.
Responsabilități în calitate de vicepreședinte:
- Relațiile cu parlamentele naționale, responsabilă în special de COSAC (responsabilitate principală)
- Concilieri (cu vicepreședinta Barley și vicepreședinta Beer)
- Punerea în aplicare a articolului 17 din TFUE
- Îl înlocuiește pe Președinte în chestiuni legate de America de Nord.
Face parte din:
- Biroul Parlamentului European
- LIBE Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne
- D-US Delegația pentru relațiile cu Statele Unite
Activități recente în Parlamentul European:
- Planurile de a submina în continuare drepturile fundamentale în Polonia, în special din perspectiva standardelor prevăzute de Convenția europenă a drepturilor omului și legate de sănătatea sexuală și reproductivă și de drepturile aferente (dezbatere).
- Propunerea de decizie a Consiliului referitoare la măsurile de urgență provizorii aplicabile în privința frontierei externe cu Belarus în temeiul articolului 78 alineatul (3) din TFUE (dezbatere) .
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News