Cine este Rustem Umerov, noul ministrul ucrainean al apărării

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Rustem Umerov, care urmează să devină noul ministru al apărării al Ucrainei, este un membru de frunte al comunității tătarilor din Crimeea care și-a reprezentat țara în negocieri sensibile cu Rusia.

Umerov s-a născut în Uzbekistanul sovietic, țara în care familia sa a fost exilată sub regimul lui Stalin, și s-a mutat înapoi în Crimeea, în Ucraina, când era copil, când tătarilor li s-a permis să se întoarcă în anii 1980 și 1990, scrie The Guardian.

Musulmanul în vârstă de 41 de ani a început în domeniul telecomunicațiilor în 2004 și a fost ales în parlament în 2019.

Acolo a fost copreședinte al Platformei Crimeea, un efort diplomatic internațional care vizează inversarea anexării peninsulei de către Rusia.

El a lucrat ani de zile în funcția de consilier al liderului istoric al tătarilor din Crimeea, Mustafa Dzhemilev.

Rusia a smuls controlul Crimeei Ucrainei în 2014 și a promovat un referendum privind anexarea, care a fost condamnată ca nelegitimă de Ucraina și aliații săi occidentali.

Comunitatea tătară, care a reprezentat 12-15% din cele două milioane de locuitori ai Crimeei, a boicotat în mare măsură votul.

Moscova a interzis apoi Mejlis – adunarea tradițională a minorității musulmane tătare – declarând-o organizație extremistă și de atunci a închis membrii comunității, invocând preocupări de securitate.

„Propagandiștii ruși au inventat narațiunea împărțirii națiunii ucrainene în etnici pentru a-și justifica acțiunile militare pe teritoriul țării noastre”, a declarat Umerov pentru site-ul de știri iordanian AmmanNet într-un interviu anul trecut. „Nu simțim nici un șovinism sau islamofobie [în Ucraina] cu privire la etnia sau religia noastră.”

Atât după anexare, cât și după începerea invaziei pe scară largă a Rusiei, Umerov a luat parte la discuții din culise cu oficiali ruși, inclusiv negocieri de schimburi de prizonieri de mare profil și evacuări de civili.

El a făcut parte din delegația Ucrainei în negocierile cu Rusia în primele săptămâni de război și a participat la discuțiile privind stabilirea unui coridor de export pentru cereale ucrainene prin Marea Neagră.

De atunci, Rusia s-a retras din acordul cu cereale, acuzând Ucraina și aliații săi că nu au respectat o parte a acordului de facilitare a exporturilor rusești.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel