Hezbollah a atacat aproape zilnic țintele de la granița israeliană de când Hamas a ucis 1.200 de persoane și a răpit aproximativ 250, conform statisticilor israeliene, în raidul din 7 octombrie în sudul Israelului.
Publicitate
Hezbollah a declarat joi că Israelul va plăti "prețul" pentru uciderea a 10 persoane, inclusiv cinci copii, în sudul Libanului, cea mai mortală zi pentru civilii libanezi în patru luni de ostilități de-a lungul frontierei libanezo-israeliene.
Conflictele dintre Hezbollah și Israel s-au desfășurat în paralel cu războiul din Gaza, alimentând preocupări cu privire la riscul unei confruntări totale între adversarii puternic înarmați.
Un atac israelian a ucis șapte civili în orașul Nabatieh, în seara de 14 februarie, inclusiv trei copii, au spus sursele din Liban. A urmat un atac anterior care a ucis o femeie și cei doi copii ai săi în satul al-Sawana, la graniță.
Armata israeliană a declarat că a ucis un comandant din unitatea de elită Radwan a Hezbollah, comandantul său și un alt operator într-un "atac precis cu avionul" la Nabatieh, fără a menționa decesele civile.
Atât Hezbollah, susținut de Iran, cât și Israel au afirmat că nu caută un război total, iar conflictul s-a desfășurat în mare parte în zonele apropiate de graniță. O sursă familiarizată cu gândirea Hezbollah a declarat că atacul asupra Nabatieh marchează o escaladare israeliană, dar încă se încadrează în "regulile nescrise de angajament".
Hezbollah a declarat că va înceta campania doar atunci când Israelul va opri ofensiva sa în Gaza, unde, potrivit autorităților sanitare din Gaza condusă de Hamas, au fost ucise peste 28.000 de persoane.
Israelul a jurat să continue ofensiva sa în Gaza.
Ministrul de externe al Iranului, Hossein Amirabdollahian, a declarat pe 10 februarie că SUA i-au cerut Teheranului să solicite Hezbollah să nu se implice pe deplin în războiul dintre Israel și Hamas.
Gărzile Revoluționare ale Iranului au înființat Hezbollah în 1982, în mijlocul războiului civil libanez din 1975-1990. A făcut parte din eforturile Iranului de a exporta Revoluția Islamică din 1979 în regiune și de a lupta împotriva forțelor israeliene după invazia lor din Liban din 1982.
Grupul a evoluat de la o facțiune din umbră la o forță puternic înarmată cu o influență majoră asupra statului libanez. SUA, unele națiuni occidentale și alții îl consideră un grup terorist.
În timp ce alte grupuri s-au dezarmat după războiul civil libanez, Hezbollah și-a păstrat armele pentru a lupta împotriva forțelor israeliene care ocupau sudul țării, predominat de musulmani șiiți. Ani de război de gherilă au determinat retragerea Israelului în 2000.
Hezbollah a demonstrat progresul militar în 2006, în timpul unui război de cinci săptămâni cu Israelul, care a izbucnit după ce a răpit doi soldați israelieni și ucigând alții.
Hezbollah a lansat mii de rachete în Israel în timpul conflictului, în care au fost ucise 1.200 de persoane în Liban, în mare parte civili, și 158 de israelieni, majoritatea soldați.
Puterea militară a Hezbollah a crescut după ce s-a deplasat în Siria pentru a-l ajuta pe președintele Bashar al-Assad să lupte împotriva rebelilor, în mare parte musulmani suniți. Hezbollah afirmă că forțele sale, care au rachete de precizie, pot lovi toate părțile Israelului.
Hezbollah are legături strânse cu Hamas, care controlează Gaza, și cu Jihadul Islamic, o altă facțiune palestiniană susținută de Iran.
Din 7 octombrie, Hezbollah a participat la schimburi tot mai intense de focuri transfrontaliere cu Israelul. Hamas și Jihadul Islamic, care au ambele o prezență în Liban, au lansat atacuri împotriva Israelului din Liban pentru prima dată, inclusiv o infiltrare transfrontalieră pe 10 octombrie din partea Jihadului Islamic.
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a spus pe 22 octombrie că, dacă Hezbollah deschide un front de război cu Israelul, va duce la contraatacuri de "magnitudini de neimaginat" în Liban.
Conflictul din Gaza a avut ecouri în întregul Orient Mijlociu, unde Hezbollah a inspirat și sprijinit alte grupuri susținute de Iran.
În februarie, Washingtonul a lansat atacuri împotriva grupurilor aliniate cu Iranul în Irak, Siria și Yemen ca represalii pentru un atac mortal asupra trupelor americane în Iordania.
Arabia Saudită susține că Hezbollah a luptat și în sprijinul rebelilor aliniați cu Iranul în Yemen. Hezbollah neagă acest lucru.
Influența Hezbollahului este întărită de arsenalul său sofisticat și de sprijinul multor șiiți libanezi care spun că grupul apără Libanul de Israel.
Partidele libaneze opuse Hezbollahului spun că grupul a subminat statul și îl acuză că a tras Libanul în conflicte armate unilateral. Hezbollah are miniștri în guvern și parlamentari în parlament.
A intrat mai vizibil în politicile libaneze în 2005, după ce Siria a retras forțele din Liban în urma asasinării fostului prim-ministru Rafik al-Hariri, care simboliza influența saudită în țară.
Un tribunal susținut de ONU hezbollah pentru asasinat. Hezbollah neagă orice rol, descriind tribunalul ca pe un instrument al dușmanilor săi.
În 2008, o luptă pentru putere între Hezbollah și adversarii săi politici libanezi a degenerat într-un conflict scurt. Luptătorii Hezbollah au preluat controlul asupra unor părți ale Beirutului după ce guvernul a jurat să ia măsuri împotriva rețelei sale de comunicații militare.
În 2018, Hezbollah și aliații săi au câștigat o majoritate parlamentară. Această majoritate a fost pierdută în 2022, dar grupul a continuat să exercite o influență politică majoră.
Funcționari libanezi și serviciile de informații occidentale au declarat că grupuri legate de Hezbollah au comis atacuri sinucigașe împotriva ambasadelor și țintelor occidentale și au răpit occidentali în anii '80.
Statele Unite îl consideră pe Hezbollah responsabil pentru un atac sinucigaș care a distrus cartierul general al Marinei SUA la Beirut în 1983, ucigând 241 de militari, și pentru un atac sinucigaș în același an asupra ambasadei SUA. Un atac sinucigaș a lovit și cazarma franceză din Beirut în 1983, ucigând 58 de parașutiști francezi.
Referitor la aceste atacuri și luarea de ostatici, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a spus într-un interviu din 2022 că ele au fost comise de mici grupuri care nu au legătură cu Hezbollah.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu