Cine este Yahya Sinwar. ”Creierul” din spatele atacului terorist din 7 octombrie

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Află cine este Yahya Sinwar și ce funcție ocupă în cadrul grupării teroriste Hamas.

Prim-ministrul israelian a declarat miercuri că forțele israeliene au înconjurat casa lui Yahya Sinwar, apropiindu-se potențial de cel mai înalt oficial Hamas din Gaza și cel mai căutat om de către autoritățile israeliene.

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat că Sinwar nu se afla în casă și se crede că se ascunde sub pământ în Gaza, dar un consilier principal al premierului Benjamin Netanyahu a declarat miercuri că este ”doar o chestiune de timp până când îl vom prinde”.

Israelul l-a acuzat public pe Sinwar că este ”creierul” din spatele atacului terorist al Hamas împotriva Israelului din 7 octombrie, deși experții spun că este probabil unul dintre mai mulți, ceea ce îl face una dintre țintele cheie ale războiului din Gaza.

Figură de lungă durată în cadrul grupării islamiste palestiniene, Sinwar a fost responsabil pentru construirea aripii militare a Hamas înainte de a stabili noi legături importante cu puterile arabe regionale în calitate de lider civil și politic al grupării.

Ales în 2017

El a fost ales în 2017 în principalul organism decizional al Hamas, Politburo, în calitate de lider politic al ramurii Hamas din Gaza. Cu toate acestea, el a devenit de atunci liderul de facto al Politburo, potrivit unei cercetări efectuate de Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR).

El a fost desemnat terorist la nivel global de către Departamentul de Stat al SUA încă din 2015, iar recent a fost sancționat de Marea Britanie și Franța.

Harel Chorev, cercetător principal la Centrul Moshe Dayan pentru Studii asupra Orientului Mijlociu și Africii din cadrul Universității din Tel Aviv, a declarat că, deși Sinwar este un jucător-cheie în cadrul Hamas, el nu ar trebui să fie văzut ca unicul lider al acesteia.

”El este perceput ca fiind cel mai important pentru că are un profil public foarte înalt, dar Hamas nu funcționează așa. Hamas este o organizație descentralizată, cu mai multe centre de putere separate, iar el este unul dintre ele”, a spus Harel Chorev, conform CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel