Cine face a treia doză anti Covid. Gheorghiță: Probabilitate mai mică să dezvolte un răspuns imun protector

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a vorbit despre necesitatea celei de-a treia doze de vaccin anti Covid-19. 

Alegeri prezidentiale 2024

Valeriu Gheorghiță a vorbit despre necesitatea celei de-a treia doză de vaccin anti COVID-19 pentru pacienții imunodependenţi, cei oncologici şi cei diagnosticaţi cu HIV. Medicul a explicat că că persoanele care au aceste boli ar putea imunitate mai mică după primele două doze de vaccin, față de restul populației. 

”Toate acestea fac ca persoana respectivă, vaccinată cu schemă completă, să aibă o probabilitate mai mică să dezvolte un răspuns imun protector și atunci ea va avea nevoie de o a treia doză, de o doză suplimentară, tocmai pentru a crește probabilitatea să dezvolte un răspuns imun protector la prima schemă. Asta înseamnă că cei care se află în categoriile menționate vor primi trei doze de vaccin de la început: la zero, de pildă, la o lună și la două luni. De asemenea, cei care sunt în aceste categorii și au făcut o primă schemă de vaccinare cu două doze vor fi chemați, li se va recomanda să vină să-și facă și a treia doză pentru a consolida răspunsul imun”, a declarat Valeriu Gheorghiță la Digi 24.

În ce situație nu se recomandă a treia doză

”O persoană care are istoric de trecere prin boală și care a primit două doze de vaccin nu mai are recomandare fermă de a face această doză de rapel la șase luni, pentru că datele ne-au arătat că nivelul de anticorpi, chiar dacă scade, se menține semnificativ mai crescut față de cel al persoanelor care nu au istoric de trecere prin boală”, a mai precizat Gheorghiță.

Gheorghiţă: Varianta Delta este pe cale să devină dominantă în România

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că România se află în valul patru al pandemiei, iar varianta Delta a virusului este pe cale să devină dominantă, conform Agerpres. 

"Este clar că suntem în momentul de faţă pe un trend ascendent din punct de vedere epidemiologic, suntem în valul patru, înregistrăm un număr din ce în ce mai mare de cazuri noi şi ca urmare a faptului că varianta Delta este pe cale să devină dominantă în România", a spus Gheorghiţă, în cadrul unei conferinţe.

El a precizat că un motiv important pentru creşterea numărului de cazuri în această perioadă este mobilitatea crescută, interacţiunea crescută între persoane, coroborat cu nerespectarea măsurilor de prevenţie şi din acest motiv nu se aşteaptă ca în perioada următoare situaţia să se stabilizeze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel