Urmărește emisiunea live


EXCLUSIV  Cine garantează banii din conturile ING. Fondul român de Garantare a Depozitelor Bancare NU o face. Răspunsuri oficiale ING și FGDB

foto arhivă dcnews
foto arhivă dcnews

ING și Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare ne-au răspuns cu privire la cine garantează depozitele ING, după ce în spațiul public au apărut informații în acest sens. 

Alegeri prezidentiale 2024

Depozitele la ING, negarantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare din România

Plecând de la afirmațiile lui Florin Cîțu - acum lider al PNL și al Senatului, fost premier și fost ministru de Finanțe, atunci director de Trezorerie la ING Bank România- Cațavencii au scris despre cum depozitele ING nu sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, pentru că este o sucursală în România sau, așa cum scrie sursa citată ”un braț pe care o bancă străină l-a întins în România”. 

Momentul 2008

Iată declarațiile lui Florin Cîțu din 2008, invocate de sursa citată, pe care le regăsim în Ziarul Financiar: 

”Înainte de intervenţia statului olandez, primeam deja informaţii despre situaţia grupului, ne cereau mereu lichiditate. Aveam semnale.  Primul gând a fost că banca o să intre în faliment şi îmi pierd locul de muncă. Pentru că era clar că într-o situaţie de acest gen va lichida întâi părţile nu foarte mari, deci sucursale din România, Bulgaria. Apoi în weekend au primit banii, 10 mld. euro (n.r - 19 oct. 2008)”. 

”Clienţii-companii erau avertizaţi deja de noi şi îşi luau măsuri. Problema a apărut însă la persoane fizice cu sume mari, care au retras cash, s-au panicat. Scoteau 2 mil euro cash dintr-o bancă, în euro, într-o zi şi îi duceau în altă ţară”. 

”ING lucra afară cu Goldman Sachs şi alte bănci, avea nevoie de finanţare de pe pieţele internaţionale. Noi, ca sucursală, trebuia să dăm lichiditate băncilor de afară, nu puteam refuza, cum ne cerea BNR.”

”Problema este că acolo primeşti lichiditatea  la sfârşitul zilei şi e puţin ciudat. Plus că trimiţi un semnal pieţei că ai o problemă de lichiditate, chiar dacă nu o ai de fapt.”

*Precizăm că acest material a fost pregătit înainte de situațiile întâlnite în această săptămână cu privire la existența euro, cash, pe piață.* 

În urma celor invocate mai sus, o cerere a fost trimisă către ING, una către Fondul de Garantare, pentru confirmarea sau, din contră, pentru infirmarea informațiilor. 

Depozitele ING, garantate de schema de Garantare a Depozitelor din Regatul Țărilor de Jos

”Sumele depuse în conturi deschise la ING Bank N.V. Amsterdam, Sucursala București sunt garantate de Schema de Garantare a Depozitelor din Regatul Țărilor de Jos, având în vedere că subscrisa este sucursală a unei instituții de credit cu sediul într-un stat membru al Uniunii Europene, respectiv a ING Bank N.V., societate bancară, cu sediul în str. Bijlmerdreef 106, 1102 CT, Amsterdam, Regatul Țărilor de Jos. Schema de Garantare a Depozitelor din Regatul Țărilor de Jos este administrată de către Banca Centrală a Olandei” arată informațiile publice ale ING, site spre care ne-a direcționat răspunsul la solicitarea DCNews. 

”Astfel, sumele plasate la ING Bank N.V., inclusiv la ING Bank N.V. Amsterdam, Sucursala București, de către clienții persoane fizice și juridice în conturile curente, conturile de economii sau conturile de depozit, sunt garantate în limita sumei de 100.000 Euro/client, indiferent de numărul conturilor deținute la ING Bank N.V. și de moneda acestora (lei sau altă monedă). Din schema de garantare nu fac parte produsele de investiții, ca de exemplu acțiuni sau obligațiuni.  În plus, și fără a afecta garantarea menționată mai sus, sumele care provin direct din tranzacţii imobiliare având ca obiect proprietăţi rezidenţiale private (vânzări sau cumpărări), beneficiază de o garantare suplimentară (peste limita a 100.000 Euro/client), pentru o perioadă limitată de trei luni, până la valoarea de 500.000 Euro/client.” mai arată sursa citată. 

Aici mai mult informații despre schema de garantare a ING. 

Același lucru ne-a răspuns și Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare: ”Nu. Aceste depozite (n.r. la ING) sunt garantate de schema de garantare din Regatul Țărilor de Jos. ING Bank România este sucursală a ING Bank N.V.” indicându-ne site-ul anterior menționat. În România, nu au depozitele bancare garantate de FGDB ”acele bănci care sunt înregistrate ca sucursale ale băncilor mamă”

În cazul băncilor autorizate de BNR, plafonul de garantare este după cum urmează, conform răspunsului FGDB: 

”Plafonul de garantare pentru oricare bancă autorizată de Banca Natională a României să funcționeze ca persoană juridică română este de 100.000 euro/deponent/bancă, echivalent în lei.Există un plafon suplimentar de garantare peste plafonul general de 100.000 Euro, în situații în care  un deponent deține sume, de o valoarea agregată, care rezultă din:

- tranzacţii imobiliare referitoare la bunuri imobile cu destinaţie locativă;

- evenimentul pensionării, disponibilizării, din situaţia de invaliditate sau deces al deponentului;

- încasarea unor indemnizaţii de asigurare sau a unor compensaţii pentru daune rezultate din infracţiuni sau pentru condamnări pe nedrept.

Acest plafon suplimentar este de 100.000 euro și se cumulează cu plafonul general. El este garantat pentru o perioadă de 12 luni de la data constituirii depozitului.” mai multe informații în completare regăsind aici

Vezi aici lista băncilor care au depozitele bancare garantate de FGDB

În același timp, aflăm că sunt opt bănci în România care au depozitele garantate în țările de origine, conform unei liste publicate de sursa citată. 

Lista băncilor ale căror depozite nu sunt garantate de FGDB

”Depozitele deschise la sucursalele băncilor din state membre ale Uniunii Europene sunt garantate în țările de origine. În România își desfășoară activitatea opt astfel de sucursale, conform Registrului Instituțiilor de Credit al BNR, la data 31.07.2020.

ING BANK N.V. AMSTERDAM - Sucursala BucureștiBANQUE BANORIENT FRANCE S.A. - Sucursala România

CITIBANK EUROPE PLC, DUBLIN - Sucursala România

TBI Bank EAD Sofia - Sucursala București

ALIOR BANK SA VARȘOVIA - Sucursala București

BNP PARIBAS PERSONAL FRANCE S.A. PARIS - Sucursala București

BNP Paribas S.A. PARIS - Sucursala București

BANK OF CHINA (HUNGARY) CLOSE LTD BUDAPESTA Sucursala București

HOIST FINANCE AB (PUBL) STOCKHOLM Sucursala București” arată sursa citată

Când și cum plătește FGDB compensațiile din schemele de garantare ale altor țări

”Sucursalele din România ale băncilor din alte state membre ale Uniunii Europene participă la schemele de garantare din țările de proveniență. FGDB asigură plata compensațiilor către deponenții acestor sucursale, în numele schemelor de garantare din statele de origine. Plata compensațiilor se face conform instrucțiunilor primite din partea schemei de garantare a depozitelor din statul membru de origine, dar dupa ce aceasta pune la dispoziția FGDB finanțarea necesară. Plata compensațiilor se face în moneda în care a fost acordata finanțarea de către schema de garantare a depozitelor din statul membru de origine.” arată FGDB. 

Depozitul garantat de FGDB acoperă atât depozitul cât și conturile

Întrebați ce înseamnă ”depozitul” în sensul garantării, FGDB ne-au răspuns: ”Depozitul, în accepțiunea legislației aplicabile FGDB reprezintă ”orice sold creditor, inclusiv dobânda datorată, rezultat din fonduri aflate într-un cont sau din situații tranzitorii derivând din operațiuni bancare curente.

Exemple:

- depozit la termen

- cont curent

- cont de economii

- cont de card

- cont comun.” arată sursa citată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel