Cine încalcă și cine nu o decizie a Justiției? Și cine trebuie să răspundă penal?

Domnul Horia Georgescu, presedintele ANI, a somat Autoritatea Electorala Centrala. Mai mult chiar, i-a amenintat pe judecatorii acestei institutii ca le va face plangeri penale daca vor valida inscrierea lui Mircea Diaconu in competitia electorala pentru europarlamentare.

Mai mult decat atat, seful ANI a declarat, in mod explicit, ca toti cei care il ajuta pe Mircea Diaconu sa stranga semnaturi devin complici la o operatiune de incalcare a unei hotarari judecatoresti definitive. Cu alte cuvinte, sunt amenintati penal pana si cetatenii care semneaza pentru ca domnul Mircea Diaconu sa-si poata depune candidatura. In aceste conditii, cei mai multi reprezentanti ai clasei politice se fac complici ai sefului ANI, prin lipsa lor de reactie.

In realitate, cel care incalca, in aceasta situatie, legile statului, cel care ar trebui sa raspunda pentru asta este chiar domnul Horia Georgescu, presedintele Agentiei Nationale de Integritate. Si iata de ce. Nu exista niciun act normativ si nu exista nicio hotarare judecatoreasca prin care sa se stabileasca ca domnul Mircea Diaconu ar putea fi sanctionat cu interdictia de a candida la alegeri.

Sediul materiei este Legea ANI, articolul 25, hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie privitoare la incompatibilitatea domnului Mircea Diaconu si interpretarea legii facuta de CCR. Conform acestor documente, Mircea Diaconu este incompatibil prin faptul ca a detinut simultan doua calitati, cea de senator si cea de director al Teatrului Nottara. Inalta Curte, stabilind acest lucru, remarca faptul ca domnul Mircea Diaconu a fost de buna-credinta, intrucat, inainte ca ANI sa se fi pronuntat in vreun fel, omul politic a consultat Senatul Romaniei care ar fi decis, in mod eronat, ca aceasta situatie nu este una de incompatibilitate. Conform legii, consecinta unei situatii de incompatibilitate este ca persoana respectiva nu mai poate detine, timp de trei ani, demnitatea in virtutea careia a devenit incompatibil, cu exceptia acelei demnitati care este rezultata din alegeri. Prin urmare, domnul Mircea Diaconu nu mai are dreptul, timp de trei ani, sa fie director de teatru. Dar ar putea fi, de pilda, director al unei retele de librarii. Pentru ca nu este o demnitate de acelasi fel. Conform legii si conform literei hotararii Inaltei Curti, el ar putea fi parlamentar si chiar senator, din simplul motiv ca aceasta este o functie rezultata din alegeri. Cu atat mai mult, el ar putea fi, de exemplu, deputat. Nu numai pentru ca si acest statut rezulta in urma unui proces electoral, ci si fiindca nu este o demnitate de acelasi fel cu cea de senator. Cu atat mai mult, domnul Mircea Diaconu poate fi parlamentar european, o cu totul si cu totul alta demnitate. Tot rezultata in urma unor alegeri.

Citește mai multe pe CorectNews

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel