Cum suspendarea lui Traian Băsescu de către Parlament este aproape un fapt, singurul pas pe care USL trebuie să-l mai facă pentru demiterea preşedintelui este să câştige votul românilor la referendum. Misiune cu atât mai uşoară, cu cât în grupul PSD este dată ca sigură schimbarea legii referendumului pentru demiterea preşedintelui.
Autor: Luiza ChiroiuLegea în vigoare prevede că, pentru validarea unui astfel de referendum, trebuie să se prezinte la urne 50%+1 din cetăţenii înscrişi pe listele de vot. Totuşi, există o decizie a Curţii Constituţionale împotriva acestei prevederi. Tocmai de aceea, guvernul lui Ponta pregăteşte o Ordonanţă de Urgenţă care să pună legislaţia în acord cu hotărârea respectivă.
De altfel, analistul politic Anatol Ţăranu consideră că ar fi o prostie din partea USL să nu schimbe legea înaintea suspendării lui Băsescu. "Mai bine nu se mai apucă să-l suspende pe Băsescu fără să schimbe legea referendumului, oricât de mare e furia populaţiei împotriva lui Băsescu. Ar fi o prostie atât de mare, încât USL s-a îngropa pe sine", a spus acesta.
În condiţiile emiterii ordonanţei pentru modificarea legii, demiterea preşedintelui ar depinde exclusiv de votul dat de români. Pentru Băsescu nu ar fi, însă, prima dată când ar cere susţinerea românilor. În 2007, aproape 75% dintre cei care au mers la urne au votat împotriva demiterii preşedintelui. Cu toate acestea, doar opt milioane de oameni au participat la vot, prezenţă care, potrivit actualei legi, ar fi insuficientă pentru validarea referendumului.
Legea aflată astăzi în vigoare a fost adoptată în 2008, de către guvernarea PDL. Astfel, din cele 18, 3 milioane de alegători români, ar trebui să voteze cel puţin aproape 9, 2 milioane.
Dat fiind că la alegerile locale din iunie au participat peste zece milioane de cetăţeni (56,39%), probabilitatea ca acest lucru să se repete cel puţin la acelaşi nivel şi în cazul demiterii lui Băsescu este destul de mare. Antonio Momoc spune că relaţia actuală dintre Putere şi Preşedinte poate determina o prezenţă la urne chiar mai mare decât cea de la alegerile locale: "Ţinând cont de această polarizare atât de excesivă a societăţii, acest război dintre USL şi preşedinte, şansele sunt mari, mai ales că o să avem şi o perioadă de pregătire de 30 de zile. Vor duce o campanie de popularizare ambele tabere." Totodată, el susţine că referendumul va atrage românii la vot, întrucât "Traian Băsescu este preşedintele, este omul politic care adună cei mai mulţi votanţi."
De cealaltă parte, Ţăranu susţine că este exclus să se înregistreze aceeaşi prezenţă la urne pentru demiterea preşedintelui. "Nu există un interes atât de mare din partea cetăţenilor pentru un referendum, nici măcar pentru preşedinte. Listele cu alegători nu sunt oricum actualizate de multă vreme, mulţi au murit, s-au mutat... Sunt şi mulţi plecaţi din localitate, în concediu, studenţimea e la mare, credeţi că vor fi atâţia alegători în ţată?", a explicat analistul.
Totuşi, indiferent de data care se va stabili pentru referendum, chiar dacă este vârf de sezon, în străinătate vor pleca maximum 500 000 de români pentru a-şi petrece concediul, spune Carmen Pavel, vicepreşedinte al Asociaţiei de Turism pentru Bucureşti.
Concluzia este că, indiferent de cadrul legal în care se va desfăşura referendumul, pentru ca demersul USL să se încheie cu demiterea lui Băsescu, cel puţin 4, 6 milioane de români trebuie să voteze pentru demitere.
Momoc este de părere că un rol important în această bătălie îl va avea comunicarea părţilor implicate. "Sondajele ne arată că preşedintele nu se bucură de o prea mare popularite. E o probabilitate mare să fie demis. Disputa care se va da e pe comunicarea mediatică. Băsescu îi poate face pe Ponta şi Antonescu să piardă puncte în faţa electoratului, prin informaţii care să decredibilizeze puterea, ca plagiatul lui Ponta. De asemenea, va fi un mesaj pentru neparticiparea românilor la vot, dar nu dat de către preşedinte, ci pe alte canale, poate PDL-ul", a explicat acesta.
Totodată, şi Ţăranu avertizează că lipsa unei campanii duse de USL poate strica planul puterii. "Dacă cifrele de prezenţă vor fi foarte mici, iar USL va face acelasşi tip de campanie ca în 2007, adică aproape deloc, se poate ca Băsescu să fie preşedinte în continuare".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News