Cine manipulează televiziunile în scandalurile: Băsescu bătut, filaj la Opoziţie sau dezvăluiri Lăzăroiu

manipulare deschidere
manipulare deschidere

În ultimele zile televiziunile au lansat în piaţă 3 subiecte politice importante, dar a căror sursă de provenienţă este îndoielnică. Anonimatul surselor poate genera ipoteze referitoare la cei care se află în spatele acestor scandaluri şi se ridică întrebarea dacă nu cumva se încearcă o manipulare prin presă. Un prim scandal a fost legat de filajul la liderii Opziţiei Crin Antonescu şi Victor Ponta, subiect lansat de un site anonim şi apoi preluat de Antena 3. Declaraţiile lui Lăzăroiu au fost din nou preluate în presă fără niciun fel de îndoială, la fel ca şi trucajul realizat de RTV. Sociologul Alfred Bulai consideră că aceste episoade sunt doar o pregătire pentru ceea ce va urma în anul electoral 2012. Lansarea unor astfel de subiecte sunt practic o perdea de fum care încearcă să abată atenţia de la o problemele reale cu care se confruntă societatea în aceste momente.

Subiectul relatat de Antena 3 cu filajul la liderii Opoziţiei a apărut pe un site obscur, iar proveninţa fotografiilor este un mister. "Acum rămâne de văzut. Bine, nu este nicio noutate că în anii preelectorali şi electorali politicenii sunt urmăriţi. Există atâtea firme private care ar accepta un astfel de filaj, încât nu avem niciun dubiu că sunt reale", susţine Bulai.

Filajul la liderii Opoziţiei ridică şi problema implicării serviciilor secrete care încă lucrează în folosul Puterii, dar care ar putea organiza astfel de filaje pentru întreaga clasă politică, astfel încât oricine câştigă alegerile ei să fie protejaţi.

Bătaia la care a fost supus Băsescu şi lansată de RTV reprezintă un caz clar de manipulare a presei. Este limpede pentru oricine că acela este un trucaj, dar în primă instanţă întreaga presă s-a aruncat asupra subiectului. De fapt jurnaliştii RTV doreau să demonstreze cât de uşor poate fi manipulat publicul prin intermediul siteurilor.

În cazul Lăzăroiu declaraţiile făcute şi apoi negate sunt un caz tipic de manipulare a presei de către un politician. Întreaga mass-media a înghiţit pe nerăsuflate subiectul şi l-a tratat ca atare.

Bulai: la anul explodează buboiul

Sociologul consideră că în aceeastă perioadă este doar o pregătire pentru ceea ce va urma în anul electoral 2012, când astfel de scandaluri vor fi la ordinea zilei. "Deocamdată Opoziţia este extrem de calmă. Fac un fel de politică prin televiziuni, prin moţiuni de cenzură dar nu apelează la subteranele manipulării maselor, deşi canale ar avea. În schimb Puterea a arătat clar ce vrea. Ei nu se feresc să lanseze astfel de scandaluri, mai ales că atenţia este captată de o temă falsă şi se mai mută discuţia de la problemele zilnice", a declarat Bulai. Specialiştii au ridicat de mutl timp problema efectului de turmă în presă. Aceştia susţin că întreaga breaslă se luptă să aibă acoperite toate subiectele actualizate şi tocmai de aceea de multe ori se întâmplă ca fumigene de genul celei lansate de RTV să fie preluate automat de toată presa.Citeşte şi: Lăzăroiu: Ponta mi-a dat dosarele pesediștilor cu afaceri necurate, eu îi dădeam sondaje confidențiale ale Alianței D.A.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel