Vlăduț, bucătarul de la „Neatza cu Răzvan și Dani”, a explicat cum se pregătește o rețetă de găluște cu prune.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara rețeta de găluște cu prune.
1 kg prune rotunde
zahăr
Pentru aluatul găluștelor:
1 kg piure de cartofi roșii
250 g făină
2 ouă
sare
Pentru crusta găluștelor:
200 g pesmet panko
200 g zahăr brut sau zahăr tos
2 lingurițe scorțișoară
100 g unt + 1 linguriță de ulei
Pentru a pregăti aluatul de găluște sau gomboți, cum se mai numesc aceste delicii culinare, cartofii se spală bine pe coajă, și se fierb, în apă cu puțină sare dar și puțin zahăr. După ce sunt bine pătrunși, se curăţă de coajă și se dau pe răzătoare, sau se trec prin maşina de tocat, și se transformă într-un piure dens. Se amestecă piureul de cartofi cu făina, sare și cele două ouă, apoi se frământă bine aluatul.
Se spală prunele, șe șterg, și se sparg ușor pentru a li se îndepărta sâmburii. În locul sâmburilor se pune puţin zahăr și se strâng bine, formând din nou prunele întregi. Opțional, se poate pune și un praf de scorțișoară în interior.
Cum se formează gomboții cu prune
Aluatul de cartofi pentru gomboți cu prune se întinde o foaie mai groasă, pe masa presărată cu făină. Foaia de aluat se decupează în forme pătrate, iar în mijlocul acestora se pune câte o prună. Se adună aluatul peste prună și se modelează într-o formă sferică, dând astfel forma găluștelor.
Găluştele cu prune se fierb pentru aproximativ zece minute în apă clocotită cu puțină sare.
Cum se prepară crusta pentru găluștele cu prune
Se pune o tigaie adâncă cu untul la topit în puțin ulei. Datorită timpului rapid de topire a untului, pentru ca acesta să nu se ardă, se va topi în puțin ulei. Pesmetul se adaugă în untul topit și se amestecă pentru a se rumeni uniform. Când este frumos rumenit, se stinge focul, se adaugă zahărul și scorțișoara și se amestecă pentru omogenizarea crustei, notează a1.ro. Găluştele fierte se tăvălesc bine pe toate părțile prin această crustă de pesmet cu zahăr și scorțișoară. Se așază pe platouri tapetate la rândul lor cu amestec de pesmet, zahăr și scorțișoară. Se servesc calde sau reci, simple sau cu diferite sosuri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu