"Cine nu riscă nu bea șampanie". De unde provine expresia și ce înseamnă

"Cine nu riscă nu bea șampanie". De unde provine expresia și ce înseamnă / Foto: Pixabay, de NickyPe
"Cine nu riscă nu bea șampanie". De unde provine expresia și ce înseamnă / Foto: Pixabay, de NickyPe

Află în articol de unde provine expresia "cine nu riscă nu bea șampanie" și ce înseamnă.

Cunoscuta expresie "cine nu riscă nu bea șampanie" a apărut în Franța și inițial nu a fost deloc o metaforă, ci era folosită cu sens absolut direct.

Istoria originii acestei expresii populare este asociată cu Madame Clicquot, binecunoscută de mulți. O văduvă, fosta soție a unui negustor de lână și vinificator, pe nume Francois Clicquot, a decis să continue afacerea cu vinuri a familiei sale. Concentrându-se pe vinurile spumante, ea a reușit să îmbunătățească semnificativ procesul tehnologic de realizare a șampaniei adevărate, atingând cel mai înalt grad de calitate, scrie faktodrom.com.

 De ce șampania era periculoasă

Șampania "Veuve Clicquot" s-a bucurat de o mare popularitate în rândul înaltei societăți și a fost foarte apreciată chiar și de cei mai pretențioși, dar spumantul avea un dezavantaj. Pentru a coborî în pivniță și să iei o sticlă, trebuia să ai un curaj remarcabil.

Sticlele de șampanie aveau capacitatea de a exploda pe neașteptate și puteau răni orice persoană din pivniță. Prin urmare, somelierii nefericiți din acele vremuri s-au ales adesea cu răni foarte neplăcute. Iar expresia "cine nu riscă, nu bea șampanie" a intrat ferm în limbajul lor zilnic.

După o serie de accidente, au început chiar să poarte costume speciale de protecție pentru a merge în pivniță, iar ulterior au perfecționat tehnologia de producere a vinurilor spumante și au redus la minimum riscul ca o sticlă să explodeze. 

Care este sensul expresiei astăzi

Dar zicala s-a răspândit cu mult dincolo de granițele Franței, iar sensul ei a devenit mult mai larg. Când cineva spune astăzi "cine nu riscă nu bea șampanie" vrea să zică, de fapt, că în unele situații dacă nu îți asumi riscuri riști să nu te poți bucura de un posibil succes.

Zicala poate fi utilizată atât în ​​situații complexe, confuze, cât și în cele mai simple. În general, oamenii o folosesc atunci când vine vorba de orice alegere, cel mai adesea, dacă trebuie să decideți asupra unui pas important.

Spre exemplu, și președintele rus Vladimir Putin a folosit această expresie, într-un interviu în care anticipa războiul din Ucraina. În 2019, liderul de la Kremlin susținea că SUA nu au răbdare cu partenerii de dialog. În interviu, Putin a folosit fraza populară în rusă, care spune că: cine nu-și asumă riscuri, nu va bea niciodată șampanie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel