Cine poartă vina pentru nenorocirea din localitățile inundate. Chirieac: "E noaptea minții și punct"

foto: Freepik
foto: Freepik

Pe cine tragem de mânecă pentru ce se întâmplă acum în județul Galați?

Ciclonul Boris a avut un impact devastator asupra României, lăsând în urma sa 6 morți, sute de persoane evacuate și mii de case avariate. 13 tronsoane de drumuri naționale și județene au fost închise din cauza inundațiilor istorice care au afectat grav nordul Moldovei. Pompierii au reușit să salveze peste 250 de oameni din casele inundate, unii dintre aceștia fiind salvați în extremis. Alte persoane s-au adăpostit pe acoperișuri, strigând disperate după ajutor. 12 localități au fost aproape complet acoperite de ape.

Nenorocirea mare s-a întâmplat pe raza județului Galați unde oamenii au rămas fără acoperiș deasupra capului și toată agoniseala lor de-o viață s-a dus, la propriu, pe apa sâmbetei. 

Bogdan Chirieac a comentat situația de acolo într-o intervenție prin telefon la România TV, după ce Niels Schnecker a afirmat:

"Vreau să înțeleg... și nu încerc aici să fac politicianisme. E foarte grav că întotdeauna când vorbim despre stihiile naturii nu le poți preveni. Cel mai bun lucru pe care-l poți face este să dai o alarmă cât mai timpurie, unii spun că a venit din timp, alții spun că a venit târziu... dar nu aici e subiectul. Problema este că atunci când o zonă, de câte ori vine ploaia mare, se inundă înseamnă că e o problemă acolo. Fie scoți oamenii de acolo, fie rezolvi problema prin niște lucrări hidrotehnice. Câteva surse din zonă mi-au spus că puteau fi făcute încă din 2013 lucrări hidrotehnice de protecție a acelei zone și atunci nu am mai fi avut aceste viituri. Până unde merge vina autorităților. Ca să nu mai vorbim și de subiectul cu acele asigurări obligatorii pentru calamități pe care, din sursele mele, aproape nimeni din acele sate nu le-a avut, cu toate că erau obligatorii."

Bogdan Chirieac a venit cu observații: "Sunt atâtea piedici ca să-ți plătești asigurarea pentru locuință cum nu-ți poți închipui. Din nou, statul nefuncțional aici. Nu poți plăti... sunt bătrânii ăștia, bunica Jenica etc. - poate că fiul ei vrea să-i plătească, de la București sau de la Barcelona. Nu poate să-i plătească! Trebuie să te duci tu să plătești. Aberant, n-ai ce să... E noaptea minții și punct!

În privința lucrărilor hidrotehnice situația este și mai întunecată. Statul știe! Autoritățile cunosc faptul că zona aceea este inundabilă. La 10 ani vine apa mare deodată și se întâmplă nenorociri. Deci ori strămuți oamenii - lucru foarte greu de făcut fiindcă mulți își face case fără autorizație, așa-s românii, n-au plecat de aici... cu turci, cu austrieci, cu ruși... au rămas pe loc, și sunt oameni de o anumită vârstă, nu poți să-i urci cu forța în altă parte - iar dacă vezi că nu poți să-i muți chiar și cu ajutoare - autoritățile trebuie să facă lucrările hidrotehnice ca să apere zona respectivă.

Bani au fost! Au fost bani europeni. Probabil că nu s-au făcut, deși Galațiul e fruntaș, ia fonduri europene 3 miliarde de euro. Deci Galațiul stă foarte bine în zona asta. Probabil că autoritățile locale, primarul din comună nu a ridicat problema la nivelul Consiliului Județean. La București Apele Române au niște elemente de corupție de... Vaai! Ei sunt foarte ocupați cu plajele de la Marea Neagră" a conchis Chirieac.

Citește și  ”Mi s-a spus, într-un cuvânt, că trebuie să demolez”. Investitor de lux pe malul Mării Negre, concluzie amară: Cum a ajuns să explice presiunile la care este supus

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel