Săracul mai sărac, bogatul mai bogat - pare să descrie cel mai bine discrepanţele dintre clasele de populaţie activă în câmpul muncii din România. "Cei săraci nu prea mai pot fi "mai săraci" iar cei bogaţi, de obicei, se îmbogăţesc în criză." - este concluzia sociologului Alfred Bulai.
Inegalităţile dintre bogaţii şi săracii români au ajuns la cel mai înalt nivel în ultimii ani, cel puţin aşa se arată în statisticile de specialitate, în condiţiile în care cei mai bogaţi 20% din români câştigă de opt ori mai mult decât cei mai săraci 20%."Există această polarizare, această distanţare care creşte în permanenţă între cei săraci şi cei bogaţi. Problema e reală. Nu pare că există soluţii. Sunt sincope majore, probleme serioase! Trebuie ştiut că doar clasa de mijloc sărăceşte! Căci cei săraci nu prea mai pot fi "mai săraci" iar cei bogaţi, de obicei, se îmbogăţesc în criză. Speculează! Oamenii de afaceri, într-o criză, ştiu să profite. Au falimentat doar cei care nu au fost inspiraţi şi s-au legat de anumite servicii care s-au blocat. Dar, în general, bogaţii cam câştigă. Pentru că au mobilitate mare şi se pot muta rapid pe alte pieţe." este declaraţia lui Bulai în emisiunea "Nod în papură".
Sociologul a vorbit şi despre diferenţele vizibile între mentalitatea celor de peste ocean şi cea a românilor în ce priveşte colectările la bugetul de stat. "Ce se întâmplă la noi este o problemă de etică, de moralitate. Cei mai mulţi contribuabili, de fapt şi de drept, sunt cei din nivelul mediu, nu extremele. Pe de altă parte, marii contribuabili sunt aparent mari. Pentru că oamenii au învăţat suficiente tehnici să plătească...cam cât vor. Dacă, de exemplu, ai zeci de miliarde, nu e mare şmecherie că plăteşti milioane. Dar, în principiu, abilitatea unora de a face giumbuşlucuri este uriaşă! Cei care contribuie susţin tot, însemnând toate politicile de ajutor social."
Val Vâlcu este de părere că în societatea americană sunt adunate frustrări, de unde şi neîncrederea în elite şi, mai nou, refuzul vaccinării. Bulai a completat: "În SUA, Obama a căzut când a venit Trump tocmai pentru că programul lui social era contrar modelului cultural american. Deşi el, săracul, în intenţie avea dreptate! Trump nu a fost o mână câştigătoare din multe puncte de vedere. Deşi, politica lui Trump, este în funcţiune în momentul de faţă, apropos de relaţia cu China. America e ţara "cea mai capitalistă", unde politicile sunt firave, faţă de Europa unde sunt mult mai consistente. Dar problema morală este aceeaşi. Lumea nu înţelege că în momente de criză, în mod natural, oamenii vor un mesaj mai tranşant. Ori, din punctul ăsta de vedere, sigur că suntem într-o situaţie neplăcută. Criza COVID a fost prost gestionată de toate statele, nimeni nu a excelat! Diferenţa e că unii s-au pus la punct mai rapid."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News