Cine se află în spatele chatbot-ului DeepSeek. Ordinea mondială a tehnologiei, bulversată

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Există noi tensiuni în lumea tehnologiei, după lansarea DeepSeek.

Lansarea de către startup-ul (n.r. organizație care lansează un produs) chinez DeepSeek a celor mai recente modele de inteligență artificială, despre care afirmă că sunt egale sau mai bune decât modelele de vârf din industria americană, la o fracțiune din cost, amenință să bulverseze ordinea mondială a tehnologiei.

Compania a atras atenția în cercurile globale de inteligență artificială după ce luna trecută a scris într-o lucrare că antrenarea DeepSeek-V3 a necesitat o putere de calcul de mai puțin de 6 milioane de dolari din cipurile Nvidia H800.

Asistentul AI al DeepSeek, alimentat de DeepSeek-V3, a depășit rivalul ChatGPT pentru a deveni cea mai bine cotată aplicație gratuită disponibilă pe App Store al Apple în Statele Unite.

Acest lucru a ridicat îndoieli cu privire la raționamentul din spatele deciziei unor companii de tehnologie din SUA de a promite miliarde de dolari în investiții în AI, iar acțiunile mai multor jucători mari din domeniul tehnologiei, inclusiv Nvidia, au fost afectate.

Tensiuni create de DeepSeek

Lansarea ChatGPT al OpenAI la sfârșitul anului 2022 a provocat o agitație în rândul firmelor chineze de tehnologie, care s-au grăbit să își creeze propriile aplicații de chat bazate pe inteligență artificială.

Însă, după lansarea primului echivalent chinez al ChatGPT, realizat de gigantul motoarelor de căutare Baidu, în China a existat o dezamăgire generalizată cu privire la diferența de capacități în materie de inteligență artificială dintre firmele americane și cele chineze.

Calitatea și rentabilitatea modelelor DeepSeek au răsturnat această poveste. Cele două modele, DeepSeek-V3 și DeepSeek-R1, care au fost lăudate atât de directorii din Silicon Valley, cât și de inginerii companiilor de tehnologie americane, sunt la același nivel cu cele mai avansate modele ale OpenAI și Meta, a declarat startup-ul chinez.

Ele sunt, de asemenea, mai ieftin de utilizat. DeepSeek-R1, lansat săptămâna trecută, este de 20 până la 50 de ori mai ieftin de utilizat decât modelul OpenAI o1, în funcție de sarcină, potrivit unei postări pe contul oficial WeChat al DeepSeek.

Dar unii și-au exprimat public scepticismul cu privire la povestea de succes a DeepSeek.

Directorul executiv al Scale AI, Alexandr Wang, a declarat joi, în timpul unui interviu acordat CNBC, fără a furniza dovezi, că DeepSeek deține 50000 de cipuri Nvidia H100, despre care a afirmat că nu vor fi dezvăluite deoarece ar încălca controalele Washingtonului privind exporturile, care interzic vânzarea unor astfel de cipuri de IA avansate către companiile chineze. DeepSeek nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la această afirmație.

Luni, analiștii Bernstein au subliniat într-o notă de cercetare că costurile totale de formare ale DeepSeek pentru modelul său V3 nu erau cunoscute, dar erau mult mai mari decât cele 5,58 milioane de dolari despre care startup-ul a spus că au fost folosite pentru puterea de calcul. Analiștii au mai spus că nu au fost dezvăluite costurile de formare ale modelului R1, la fel de apreciat.

Cine se află în spatele DeepSeek

DeepSeek este un start-up cu sediul în Hangzhou al cărui acționar majoritar este Liang Wenfeng, co-fondator al fondului High-Flyer, pe baza înregistrărilor corporative chineze.

Fondul lui Liang a anunțat în martie 2023, pe contul său oficial WeChat, că „o ia de la capăt”, trecând dincolo de tranzacționare pentru a-și concentra resursele pe crearea unui „grup de cercetare nou și independent, pentru a explora esența AGI” (Artificial General Intelligence). DeepSeek a fost creat în cursul aceluiași an.

Creatorii ChatGPT, OpenAI, definesc AGI drept sisteme autonome care depășesc oamenii în cele mai valoroase sarcini economice.

Nu este clar cât de mult a investit High-Flyer în DeepSeek. High-Flyer are un birou situat în aceeași clădire cu DeepSeek și deține, de asemenea, brevete legate de clusterele de cipuri utilizate pentru instruirea modelelor AI, conform înregistrărilor corporative chineze.

Unitatea AI a High-Flyer a declarat pe contul său oficial WeChat în iulie 2022 că deține și operează un cluster de 10000 de cipuri A100.

Poziția Beijingului în raport cu DeepSeek

Succesul DeepSeek a fost deja observat în cercurile politice de vârf din China. Pe 20 ianuarie, în ziua în care DeepSeek-R1 a fost făcut public, fondatorul Liang a participat la un simpozion cu ușile închise pentru oameni de afaceri și experți, găzduit de premierul chinez Li Qiang, potrivit agenției de presă de stat Xinhua.

Prezența lui Liang la reuniune este un semn potențial că succesul DeepSeek ar putea fi important pentru obiectivul politic al Beijingului de a depăși controalele Washingtonului asupra exporturilor și de a atinge autosuficiența în industrii strategice precum IA.

La un simpozion similar de anul trecut a participat directorul general al Baidu, Robin Li, conform agenției de presă Reuters.

Atacuri cibernetice

DeepSeek, care a provocat agitaţie la nivel mondial cu lansarea ultimului său model, continuă să se confrunte cu ”o întrerupere parţială” a serviciilor sale, raportând atacuri cibernetice în ultimele zile, relatează agenţia EFE, conform Agerpres.

După ce a suferit întreruperi timp de peste o oră luni şi de cinci minute ziua următoare, serviciile web şi de interfaţă de programare a aplicaţiilor (API) ale companiei acumulau peste nouă ore de funcţionare afectată, fiind menţinute limitările la înregistrarea noilor utilizatori.

”Ca urmare a atacurilor maliţioase la scară mare împotriva serviciilor DeepSeek, am limitat temporar înregistrarea pentu a garanta continuitatea serviciului. Utilizatorii existenţi se pot conecta ca de obicei. Mulţumim pentru înţelegere şi sprijin”, este anunţul din secţiunea privind starea serviciului, de pe pagina sa web.

Acest mesaj este identic celui publicat marţi, cu diferenţa că de atunci DeepSeek a dat asigurări că a identificat problema. Ultima comunicare semnalează că ”încă se urmăreşte orice posibilă problemă”.

Firma chineză, care nu a dezvăluit natura şi nici sursa acestor atacuri, subliniază însă faptul că serviciile sale funcţionează în prezent ”cu un randament deteriorat”.

EFE a transmis companiei o solicitare pentru amănunte însă nu a obţinut încă răspuns. Trebuie reamintit că miercuri se celebrează în China Anul Nou lunar, ceea ce probabil explică tăcerea autorităţilor în legătură cu apariţia DeepSeek pe tabloul mondial.

S-a pronunţat însă media oficială chineză, care s-a concentrat pe accesibilitatea modelului DeepSeek comparativ cu competitorii americani şi asupra ecoului elogiilor directorilor de companii tehnologice din această ţară, inclusiv pe cuvintele preşedintelui Donald Trump, care a calificat lansarea drept o ”chemare a atenţiei”.

Potrivit lui Marc Rivero, de la Kaspersky, este probabil ca DeepSeek să se confrunte cu atac de tip DDoS, în care serverele sunt saturate cu un trafic masiv cu scopul de a le întrerupe funcţionarea, deşi, de asemenea, ar putea fi intenţii masive de acces neautorizat sau o exploatarea a vulnerabilităţilor.

În pofida marii atenţii pe care a stârnit-o, a atras şi critici, deoarece aplicaţia refuză să comenteze pe subiecte afectate de cenzura din China, precum Masacrul de la Tiananmen din 1989 sau dacă Taiwan face parte din China, mai scrie agenţia EFE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel