Cine se află în spatele înregistrărilor care zguduie România, Polonia și Turcia

Trei țări, două din estul Europei și Turcia, sunt zguduite aproape simultan de scandaluri politice plecate de la înregistrări neautorizate. În România a fost înregistrat fratele președintelui, târguindu-se pe o șpagă pentru eliberarea unui interlop. În Polonia, e ceva mai soft: a fost surprins ministrul de Interne aranjând să crească zlotul, înainte de alegeri. Cu câteva săptămâni în urmă, o serie de scandaluri de corupție umpleau Youtube-ul, în Turcia.

Dacă nu credem în coincidențe, trebuie să ne întrebăm: există un numitor comun în spatele acestor scandaluri?  

Miza scandalului, o explicație pentru eșecul românesc

Mizele sunt diferite. Poate asta și explică de ce se află România la coada cozii. În Polonia, scandalul ține de marea politică. Dură, poate ilegală, cel puțin imorală. Dar măcar, e un joc de anvergură: ministrul Internelor negociază intervenții în favoarea zlotului, pentru a înclina balanța, la alegeri. Guvernatorul Băncii Poloniei cere un alt ministru de Finanțe, la schimb.

Vezi și: Scandalul înregistrărilor. Cum se schimbau miniștrii, la restaurant

În Turcia, dezvăluirile despre miniștri sau despre fiul premierului pleacă de la afaceri de miliarde de euro: producție de petrol, firme mixte, telefonie mobilă. Vorbim despre procente din PIB. În România, marele scandal pleacă de la un bacciș de câteva sute de mii de euro. Pare mult pentru noi, dar este ridicol în comparație cu adevăratele afaceri de corupție din lumea largă.

Coincidențele, neîntâmplătoare

Bun, asta arată unde ne e locul, dar ce putem spune despre coincidențele amintite. Să fie ”de vină” rușii, americanii sau cine știe ce alte conspirații transnaționale?

Nu, în spatele acestor scandaluri se află realitatea corupției și...tehnologia. Acum 10 ani, doar serviciile specializate aveau aparatură de înregistrare sau interceptare. Astăzi, oricine poate cumpăra cu o sută de euro tehnică de vârf, cu care să dea jos combinații de milioane. Practic, s-au privatizat înregistrările și s-au democratizat stenogramele. E aproape imposibil să mai ții sub obroc un scandal: în jumătate de oră, tehnologia l-a difuzat până în Alaska. Nu e nevoie să cumperi o tipografie sau o televiziune, ci doar un telefon mai deștept și o cartelă de internet. Același progres tehnologic care permite autorităților să ne spioneze la nivel de membrană celulară, permite și poporului să le monitorizeze faptele și să le dea în vileag.    

Citește și: Alegeri anticipate în Polonia. Interceptările aruncă în aer guvernul. Presa, solidară cu un site tip Ciuvică

”Niște bididii de 21 de ani... l-am dat jos pe Băsescu”

O frază cheie din scandalul înregistrărilor mi-a schimbat perspectiva asupra întregii afaceri Mircea Băsescu. Unul din clanul Bercea spunea fericit la televizor: ”Nu mă așteptam niciodată în viața mea să arestează (sic!)  fratele președintelui pentru niște filmări. Noi, niște bididii de douășunu de ani, l-am dat jos pe fratele președintelui”.

Din perspectiva aceasta, scandalul Mircea Băsescu poate fi o lovitură care să zdruncine din temelii societatea românească. Este un exemplu pentru mii de români, țepuiți de mărimi așa cum a țepuit Mircea Băsescu romii.  Mă aștept la o sumedenie de filmări cu camera ascunsă în primării, la administrația financiară,  în sediile firmelor, atunci când vine controlul să-și ia ”taxa de protecție”.

Nu doar Traian Băsescu e afectat de scandalul Mircea Băsescu. Toți politicienii știu că de acum se pot aștepta la două rânduri de interceptări: și de sus și de jos. Reforma  cu votul nu a reușit. Poate iese asta cu procurorul.

Vezi și: SCANDAL URIAȘ. CIUVICĂ, pentru DC NEWS: E vorba despre o intervenție ABUZIVĂ

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel