Astăzi se împlinesc 67 de ani de când lumea lăutărească a pierdut pe unul dintre cei mai mari și mai vestiți virtuozi la țambal și strună, Zavaidoc.
Zavaidoc, pe numele său Marin Teodorescu, născut la 8 martie 1896 într-o familie de lăutari din Pitești, este, alături de Barbu Lăutarul, Cristache Ciolac, Nicolae Buică, Grigoraş Dinicu, Fănică Luca, Sava Pădureanu, Nicu Stănescu, Petrică Moţoi, Fărâmiţă Lambru şi Ionel Budişteanu, unul dintre cei mai mari şi mai vestiţi lăutari ai ţării din toate timpurile.
Apelativul de Zavaidoc se pare că l-a primit de la generalul Traian Moşoiu pentru caracterul năbădăios care îl caracteriza.
Ar fi putut ajunge solist de operă, sub îndrumările lui Dumitru Mihăilescu Toscani, tenor al Operei Române, dar, cum toate restaurantele renumite ale Piteștiului și mai apoi ale Bucureștiului "se băteau" să-l aibă în program, Zavaidoc a ales banii din lăutărie, ajungând să semneze contracte și cu casa de discuri Columbia.
Marin Teodorescu a decedat pe 13 ianuarie 1945 și este înmormântat în Cimitirul Mănăstirii Cernica.
Talentul și virtuozitatea lui Marin Teodorescu au fost recunoscute chiar în timpul vieții sale de însuși George Enescu, cei doi prezentând pe front, în timpul Primului Război Mondial, spectacole muzicale menite să ridice moralul soldaților și ofițerilor români.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu