Cine sunt acum lideri și comandanți de vârf ai Hamas, după ce Yahya Sinwar a fost ucis

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Moartea lui Yahya Sinwar, lider al grupării Hamas, a fost anunțată de Israel.

Israelul a declarat joi că Yahya Sinwar, liderul general al Hamas și arhitectul atacurilor grupării palestiniene din 7 octombrie 2023 pe teritoriul israelian, a fost ucis.

Iată câțiva dintre ceilalți lideri și comandanți ai Hamas, conform Reuters:

Marwan Issa

În martie Israelul a declarat că l-a ucis pe Marwan Issa, adjunctul liderului militar de atunci al Hamas, Mohammed Deif, dar Hamas nu a confirmat moartea acestuia. Deif a fost ucis într-un raid aerian israelian în iulie.

Issa, supranumit „omul din umbră” de către colegii palestinieni pentru abilitatea sa de a rămâne în afara radarului inamicului, ajunsese numărul 3 în cadrul grupării militante islamiste. El și ceilalți doi lideri de vârf ai Hamas au format un consiliu militar secret format din trei persoane care luau decizii strategice.

Khaled Meshaal

Meshaal, 68 de ani, a condus anterior Hamas între 2004 și 2017. A devenit cunoscut în întreaga lume în 1997 când agenți israelieni i-au injectat o otravă în capitala iordaniană Amman, în cadrul unei misiuni de asasinat ratate. În prezent, acesta se află în Qatar, alături de alți câțiva înalți oficiali ai Hamas.

Mohammad Sinwar

Fratele lui Yahya Sinwar, Mohammad Sinwar, este unul dintre cei mai înalți și veterani comandanți ai aripii armate a Hamas. Născut pe 15 septembrie 1975, a apărut rar în public sau a vorbit cu presa.

La fel ca fratele său, Mohammad a fost una dintre principalele ținte de pe lista celor căutați de Israel și, potrivit surselor Hamas, a supraviețuit mai multor încercări israeliene de a-i lua viața, inclusiv lovituri aeriene și atacuri cu bombe stradale. Sursele au declarat că ultima tentativă de a-i lua viața a fost în 2021.

Khalil al-Hayya

Hayya a fost adjunctul lui Sinwar și a condus recent echipa Hamas în cadrul discuțiilor indirecte de încetare a focului cu Israelul, sub supravegherea lui Haniyeh. Hayya se afla în aceeași reședință când Haniyeh a fost lovit de un proiectil cu rază scurtă de acțiune, potrivit Gardienilor Revoluției din Iran, la Teheran, dar nu în același apartament în momentul atacului. Publicația New York Times, citând surse anonime, a relatat că explozia care l-a ucis pe Haniyeh a provenit de la o bombă.

În 2007 un atac israelian a lovit casa familiei sale extinse, ucigând mai multe rude, iar în 2014 un atac asupra casei sale l-a ucis pe fiul său cel mare.

Mahmoud al-Zahar

Zahar era chirurg de profesie. Prietenii și dușmanii obișnuiau să îi spună „Generalul” pentru opiniile sale dure față de Israel și alți oponenți ai Hamas.
Zahar nu a făcut nicio declarație sau apariție publică de pe 7 octombrie, iar soarta sa rămâne necunoscută.

Oficialul în vârstă de 79 de ani a supraviețuit unei tentative de asasinat a Israelului în 2003. El a fost primul ministru al Afacerilor Externe numit de Hamas după ce gruparea a preluat puterea în Gaza în 2007, în urma unui scurt război civil cu Autoritatea Palestiniană, la un an după ce a câștigat alegerile parlamentare.

Mohammad Shabana

Shabana, mai bine cunoscut sub numele de Abu Anas Shabana, este unul dintre comandanții înarmați de vârf și veterani ai Hamas, conducând batalionul său din Rafah, în sud.

Surse Hamas au declarat că Shabana a jucat un rol important în dezvoltarea rețelei de tuneluri din Rafah, care au fost folosite pentru a ataca trupele israeliene de-a lungul frontierei, inclusiv un atac transfrontalier în 2006 în care a fost capturat soldatul israelian Gilad Shalit.

Shabana a preluat conducerea batalionului din Rafah după ce Israelul a ucis trei comandanți principali ai grupării în timpul unui război de 50 de zile în 2014, în timpul căruia gruparea islamistă a declarat că a răpit doi soldați israelieni.

Rawhi Mushtaha

Mushtaha a fost confidentul lui Sinwar și cel mai puternic aliat din cadrul Hamas. Împreună cu Sinwar, Mushtaha a fondat primul aparat de securitate al Hamas la sfârșitul anilor 1980 care era responsabil cu urmărirea și uciderea palestinienilor acuzați de spionaj pentru Israel.

Acesta a fost eliberat dintr-o închisoare israeliană împreună cu Sinwar în 2011 și a fost însărcinat recent cu coordonarea între grupul din Gaza și oficialii egipteni din domeniul securității cu privire la o serie de probleme, inclusiv funcționarea punctului de trecere a frontierei Rafah.

Israelul a declarat pe 3 octombrie că Mushtaha a fost ucis într-un atac în Gaza cu trei luni mai devreme. Hamas nu a confirmat sau infirmat niciodată, iar soarta lui Mushtaha rămâne neclară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel