Cine sunt ceilalți lideri Wagner care au murit alături de Prigojin

Resturile avionului în care au murit liderii Wagner care călătoreau alături de Evgheni Prigojin / foto: Agerpres
Resturile avionului în care au murit liderii Wagner care călătoreau alături de Evgheni Prigojin / foto: Agerpres

Printre cei presupuși morți alături de liderul Wagner, Evgheni Prigojin, într-un accident de avion în apropierea Moscovei, s-a numărat și Dmitri Utkin, care a fost adesea descris drept fondatorul sau co-fondatorul grupului de mercenari, deși rolul său exact a fost contestat.

Propriul său indicativ era „Wagner”, după compozitorul preferat al lui Hitler. Site-ul web de investigații Bellingcat a scris în 2020 că Utkin a avut „o fascinație obsesivă pentru istoria celui de-al Treilea Reich”, în timp ce un alt raport recent îl descria ca fiind „împânzit cu numeroase tatuaje extremiste, inclusiv o svastică, un vultur și fulgere SS”. Grupul Wagner a fost numit așa la propunerea lui, scrie The Guardian.

Cu toate acestea, conform unui raport din 2020 al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, un thinktank american, „nu se poate verifica dacă Utkin a inițiat înființarea grupului Wagner”.

Bellingcat a informat că deține date open source care sugerează că Utkin a fost „angajat ca o momeală convenabilă pentru a ascunde proveniența statului”.

Prigojin a recunoscut abia în septembrie 2022 că a fondat grupul, după ce a dat în judecată anterior instituțiile de știri care îi legau numele de entitatea privată. SUA și UE au impus sancțiuni lui Prigojin și Utkin din cauza rolului lui Wagner în Ucraina.

Născut în 1970, Utkin a fost un fost ofițer în serviciul rus de informații militare GRU și a servit atât în războaiele cecene, cât și în Siria. El s-a numărat și printre membrii Wagner care au participat la operațiunile rusești în estul Ucrainei, din 2014, și a primit premii pentru serviciul său de la Kremlin.

La începutul anilor 2000, el a servit 10 ani ca comandant al Brigăzii a II-a Spetsnaz a GRU la granița cu Estonia, înainte de a se retrage din armată.

Rareori văzut sau auzit în public, el a fost văzut ultima dată într-un videoclip postat de Prigojin în iulie, în care șeful Wagner s-a adresat luptătorilor din Belarus, unde au fost trimiși după revolta lor abandonată care a avut loc cu o lună mai devreme.

În videoclip, Prigojin prezintă un bărbat despre care spune că este Utkin; era prima dată când comandantul era filmat vorbind cu trupele sale.

„Acesta nu este sfârșitul, acesta este doar începutul celei mai mari lucrări din lume, care va continua foarte curând”, spune Utkin în videoclip. „Și bine ai venit în iad”, adaugă el, rostind ultimele cuvinte în engleză.

Potrivit listei oficiale de pasageri publicate de Rosaviatsia, autoritatea rusă de aviație, alți câțiva membri seniori ai Wagner se aflau la bord cu Prigojin când avionul său s-a prăbușit.

Printre ei s-a numărat și Valery Cekalov, un aliat de multă vreme al lui Prigojin despre care se credea că ar fi responsabil de imperiul său de afaceri. Se spunea că Chekalov supraveghează firma de catering a lui Prigojin, care furnizează hrană școlilor din Rusia și hrănea armata. Se spune că Cekalov a gestionat unele dintre activele de afaceri ale lui Prigojin în Siria, inclusiv investiția sa în petrol în țara devastată de război.

Potrivit presei independente ruse, Cekalov era responsabil de aranjamentele de călătorie ale lui Prigojin, făcându-l unul dintre singurii oameni conștienți de mișcările secrete ale acestuia. El era, de asemenea, responsabil pentru securitatea personală a lui Prigojin și fusese acuzat de jurnaliști că a condus campanii de hărțuire împotriva lor.

SUA i-au impus sancțiuni lui Cekalov luna trecută din cauza legăturilor sale cu Prigojin și pentru facilitarea transporturilor de muniții către Rusia.

Mai mulți comandanți veterani Wagner au fost, de asemenea, enumerați de Rosaviatsia ca fiind la bord, inclusiv Evgeniy Makaryan.

Makaryan s-a alăturat grupului Wagner în 2016 și a luptat în timpul intervenției Rusiei în Siria. Se pare că a fost rănit în bătălia de la Khasham, unde sute de mercenari ruși au pierit în urma atacurilor aeriene ale SUA împotriva forțelor pro-Assad.

Printre pasagerii uciși au fost enumerați și membri ai agentului de securitate personal al lui Prigojin, inclusiv Sergey Propustin, un veteran de război cecen care s-a alăturat grupului Wagner în 2015.

În timp ce accidentul a ucis o mare parte din conducerea Wagner, un număr de comandanți veterani rămân în viață. Dar le lipsește carisma lui Prigojin, puterile economice și conexiunile politice, ceea ce ridică întrebări serioase cu privire la viitorul grupului de mercenari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel