Cine sunt contracandidații de fațadă ai lui Vladimir Putin, în alegerile prezidențiale din Rusia

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Alegerile prezidențiale din Rusia, programate pentru 17 martie, se apropie cu pași repezi, iar atmosfera din Rusia este tensionată, deși perspectivele unei surprize sunt minime. 

Comisia Electorală Centrală de la Moscova a înregistrat până acum patru candidați, iar analiza acestora dezvăluie un peisaj electoral dominat de Vladimir Putin, cu o concurență care pare mai degrabă de formă decât reală.

Putin, aflat la conducerea Rusiei din 2000, cu o scurtă pauză în perioada 2008-2012 când a fost înlocuit de Dmitri Medvedev, a primit luni, 29 ianuarie, carnetul de candidat, chiar dacă concurează ca independent. Cu toate acestea, partidul de guvernământ, „Rusia Unită”, îl susține, alături de alte formațiuni politice, cum ar fi „Rusia Justă - Pentru Adevăr”, „Partidul Pensionarilor” și „Partidul Cauzei”.

Cei trei alți candidați înregistrați sunt mai degrabă figuri periferice în politica rusă, susținând în mare parte politica externă agresivă a Rusiei în Ucraina, ceea ce i-a inclus pe toți pe lista sancțiunilor internaționale.

În timp ce Vladimir Putin pare să fie sigur de victorie, contextul social și politic din Rusia nu este lipsit de tensiuni. Protestele femeilor care cer întoarcerea acasă a rudelor mobilizate în Ucraina și emigrarea a aproximativ un milion de cetățeni ruși sunt doar câteva dintre semnele unei nemulțumiri crescânde față de politica actuală.

Primul candidat înregistrat, Vladislav Davankov, reprezentant al formațiunii „Oameni Noi”, s-a confruntat cu sancțiuni occidentale din cauza susținerii politicii ruse în Ucraina. În același timp, Leonid Sluțki, deputat în Duma de Stat și lider al Partidului Liberal Democrat din Rusia, a fost implicat într-un scandal de hărțuire sexuală în trecut, dar acest lucru nu pare să îi afecteze candidatura.

Nicolai Haritonov, reprezentant al Partidului Comunist, este un alt candidat înregistrat, cu o lungă carieră în politică și cu poziții conservatoare.

Cu toate acestea, privirile sunt îndreptate către Boris Nadejdin, posibilul contracandidat al lui Putin. Deși există îndoieli cu privire la înregistrarea sa de către Comisia Electorală Centrală, Nadejdin, susținător al opoziției anti-război, ar putea oferi o alternativă reală într-un peisaj politic dominat de Putin.

Chiar dacă anumite candidaturi au fost respinse, precum cea a jurnalistei Ecaterina Dunțova, care a fost eliminată din cursă din motive formale, tensiunea și interesul rămân ridicate înaintea scrutinului prezidențial care va stabili direcția Rusiei pentru următoarea deceniu.

Indiferent cine va fi ales în funcția de președinte al Rusiei, un lucru este sigur: viitorul politic și social al acestei țări va fi marcat de această alegere, având implicații pe termen lung pentru întreaga regiune și relațiile internaționale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel