Cine sunt extremiștii, câte locuri au în Parlament: 25 sau 37%?

Facebook Parlamentul României - Camera Deputaţilor
Facebook Parlamentul României - Camera Deputaţilor

Nu vă grăbiți să judecați AUR pentru protestul cu pancarte din prima zi a noului Parlament, legislatura 2024-2028. Nu înainte de a vedea o fotografie din 2017, la nici două luni trecute din legislatura 2016-2020.

Publicitate

Sigur, te poți întreba cum de acceptă să facă parte din Legislativ persoane care contestă legitimitatea acestui for, validat, nu-i așa, de CCR? Dacă respecți deciziile CCR doar când îți convin, ar trebui să te cheme Clotilde Armand. Incompatibila care a cerut renumărarea voturilor de fiecare dată când a pierdut și a respins cu îndârjire procesul, când ea sau partidul ei au câștigat (două pe față, două pe dos, ca tricotajele bunicii).

Cârcotașii ar spune că deputații și senatorii care contestă CCR, adică ordinea constituțională a statului, dar vin la ședințele din plen și comisii, o fac pentru indemnizație (400 de lei/zi), salariu (18.000 de lei/lună) și pensia specială. Evident, sunt și obiective politice: timp de antenă la posturile publice, finanțarea aparatului de partid, expunere media etc. Tocmai de aceea, să rămânem la protest.

În spațiul public, se discută despre două curente: europenist vs extremist. Și se pune întrebarea: cum au ajuns extremiștii să câștige un sfert din mandate, sau 37%, dacă îi includem și pe cei de la USR? De ce să nu îi includem, odată ce nu s-au delimitat de atacul Elenei Lasconi la statul de drept și ordinea constituțională?

Și explicația pentru radicalizarea politicii vine tot de la USR, mai precis de la mijloacele folosite de partidul-ong, încă de la începuturile sale, în 2016-2017. De la Stelian Ion zis Boxă, care încerca să blocheze lucrările Parlamentului cu muzica dată la maximum, la hărțuirea parlamentarilor cu live-ul, pe holurile  Casei Poporului. USR a legitimat violența verbală, jignirea, tiktok-ul, ca instrument de presiune. Sloganul și pancarta, tehnici de manipulare folosite pe străzi, au fost activate în dezbaterile parlamentare. Scuze, plăcuța suedeză a fost legitimată chiar de președinte, care a considerat-o opinie politică. Se lupta să obțină al doilea mandat, uite că manevra i-a dat un mandat și trei luni în plus.

Foto: Agerpres

Ca în vechile Rebus-uri, vă invit să găsiți asemănările și deosebirile dintre fotografia din 2017 și cea din 2024?

Eu văd una singură: la protestul inițiat de USR s-au alipit peneliștii Turcan și Sighiartău,  lângă Simion n-a venit nimeni de la POT și SOS.

Mai țineți minte scandările adresate parlamentarilor și miniștrilor: ”DNA, să vină să vă ia”? Pe atunci nu era o simplă figură de stil, ci o amenințare directă, cu procurori aflați de o parte a jocului politic. Astăzi, Georgescu amenință judecătorii CCR cu pușcăria, iar Simion plusează.

”Aveți grijă, că de acest Crăciun ați scăpat! Aveți grijă să nu existe vărsare de sânge în acest decembrie”, spune liderul AUR. Probabil fără să se teamă, fiindcă e protejat de mercenarii lui Potra.

Mai pe scurt, înainte de a acuza extremismul noii clase politice, vechea clasă politică ar trebui să se uite în oglindă. Cum spune înțelepciunea populară: capra sare masa, iedul sare casa.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel