Cine sunt luptătorii străini care apără RD Congo de rebelii M23. Adevărul din spatele mercenarilor

Sursa foto: Facebook Horațiu Potra
Sursa foto: Facebook Horațiu Potra

Foste cadre militare din România, Franța și Belarus conduc eforturile de apărare ale provinciei congoleze bogate în resurse, în timp ce se confruntă cu forțe armate bine pregătite.

Citește și: Ministrul afgan al Refugiaților, Khalil Ur-Rahman Haqqani, ucis într-un atentat sinucigaș la Kabul

Provincia Kivu de Nord, bogată în resurse naturale, este scena unui conflict acerb între armata congoleză, sprijinită de companii de securitate privată, și forțele rebele M23, despre care ONU susține că sunt sprijinite de Rwanda cu soldați și armament, potrivit DW.

Unul dintre liderii acestor eforturi este colonelul Romuald, fost ofițer în armata franceză, care a servit timp de 36 de ani în teatre de operațiuni precum Mali, Senegal, Togo, Afganistan și Kosovo. Deși ar putea să se bucure de pensie, colonelul a ales să conducă o echipă de 20 de membri ai companiei bulgare de securitate privată Agemira în Goma, capitala provinciei Kivu de Nord.

Agemira oferă consultanță armatei congoleze în combaterea rebelilor M23, își asumă întreținerea avioanelor și dronelor, livrarea proviziilor și facilitează achiziții de armament. "Luptăm pentru o cauză nobilă", a declarat colonelul Romuald pentru DW. El susține că Rwanda ocupă ilegal teritoriul congolez, furând resurse precum coltanul din mina Rubaya și forțand milioane de oameni să fugă.

Majoritatea angajaților Agemira sunt foști camarazi ai lui Romuald din armata franceză. Guvernul congolez a contractat serviciile Agemira în urmă cu doi ani, iar, pe lângă această companie, a angajat și firma militară românească "Românii care au activat în Legiunea Franceză" (RALF), care numără aproximativ 800 de luptători, proveniți din România și Belarus.

RALF formează o linie de apărare în jurul orașelor Goma și Sake, de importanță strategică. Ei se autointitulează "Romeos". Directorul general al RALF, Horațiu Potra, supranumit „locotenentul Henry”, a fost reținut și plasat sub control judiciar, după ce autoritățile au descoperit 2,2 milioane de dolari în seifurile sale.

Colonelul Romuald a explicat că salariile străinilor angajați de companiile de securitate sunt de 5.000-6.000 de dolari lunar, semnificativ mai mari decât cele câteva sute de dolari primite de soldații congolezi. "Ofițerii străini stau în hoteluri sau vile și se deplasează în vehicule militare noi, în timp ce soldații congolezi trebuie să meargă pe jos", a declarat Onesphore Sematumba, analist al International Crisis Group din Nairobi.

Această discrepanță salarială provoacă tensiuni în rândurile militarilor congolezi. Sematumba subliniază că, deși mercenarii au reușit să apere Goma și Sake, nu au putut opri înaintarea M23 în alte părți ale provinciei Kivu de Nord.

Colonelul Romuald neagă că străinii ar fi motivați exclusiv de bani. "Este meseria mea și este o aventură", a afirmat el pentru DW. Romuald și angajații Agemira nu poartă arme, spre deosebire de soldații RALF, care au permisiunea de a folosi arme doar în scopuri de apărare.

Deși mercenariatul este ilegal în Europa, Romuald susține că agențiile de informații din Franța și România monitorizează activitățile militarilor Agemira și RALF atunci când aceștia se află în concediu. "De în dată ce ne vom comporta ca mercenari, ne vor aresta", a declarat Romuald.

În timp ce activiștii pentru drepturile omului au criticat companii precum Wagner Group (Rusia) sau Academi (SUA) pentru crime de război, nu au existat dovezi care să implice Agemira sau RALF în astfel de fapte. "Contextul este diferit față de Wagner", susține Sematumba, adăugând că soldații din aceste companii nu sunt pe linia frontului.

Pe lângă forțele congoleze și mercenari, în conflictul din Kivu de Nord sunt implicate trupe ONU (Monusco), unități SADC, soldați burundezi și militanți locali. Cu toate eforturile diplomatice, pacea rămâne un obiectiv îndepărtat pentru RD Congo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel