Anumiți medici au dezertat din profesia lor în plină pandemie! S-au ascuns acasă și au lăsat greul pe spitalele de stat.
Afaceriștii stomatologi au dezertat din profesia de medic în plină criză generată de COVID 19. S-au pus la adăpost, au închis cabinetele private și au plecat acasă, iar Colegiul Medicilor Stomatologi din România ne trimite să ne tratăm la spitalele publice.
DREPT LA REPLICĂ: Colegiul Stomatologilor atacă presa în loc să rezolve cu Ministerul Sănătății problema tratamentelor de urgență. Drept la replică al CMSR
Poate vă așteptați ca oricine să dezerteze, dar nu medicii stomatologi care au depus un jurământ. Cabinetele stomatologice ar fi trebuit închise doar în cazul în care sunt mulți pacienți la coadă. Altfel ei ar fi trebuit să acorde asistență medicală pentru că trebuie să fie atât de bine izolați, în general, nu doar în pandemie, la cabinet astfel încât să nu transmită boli de la unul la altul. Practic, până acum, oamenii au mers la cabinetele stomatologice cu încrederea că nu iau hepatită și alte maladii pentru că medicul este protejat ca să protejeze și pacienții, cabinetul fiind sterilizat. Acum aflăm, că de fapt, singura metodă pentru a fi la adăpost de infecțiile transmise la cabinete stomatologice este să stăm acasă.
Măsura este fundamental greșită pentru că trimite pacienți cu afecțiuni dentare la camerele de gardă. Cât a fost vreme bună, stomatologii au făcut profituri substanțiale, iar acum s-au retras și stau acasă. Este revoltător ce se întâmplă pentru că nu poți năvăli, în plină pandemie, la spitalele de urgență.
Dentiștii puteau să rămână să-și facă treaba. Puteau să-și protejeze pacienții purtând echipamente de protecție. Puteau să lase pauze de 30 de minute - o oră între pacienți pentru dezinfecție și pentru a nu aglomera sala de așteptare. Pe scurt... existau soluții pentru a preveni transmiterea noului coronavirus.
Este considerată urgență stomatologică situația în care pacientul are nevoie de îngrijiri medicale imediate pentru controlul durerii, infecției sau sângerării, potrivit dispozițiilor art. 12 alin. (3) din Codul deontologic adoptat prin Decizia Adunării generale naționale prin Decizia nr. 15/2010.
American Dental Association (ADA) precizează că urgențele stomatologice pot pune în pericol viața și necesită tratament imediat pentru a opri sângerarea și pentru a atenua durerea sau infecția.
hemoragia postextracțională;
durerea datorată pulpitei acute;
durerea datorată parodontitei apicale acute;
pericoronarita dinților incluși;
alveolita postextracțională;
celulitele / abcesele periosoase;
fracturile de maxilar/mandibulă (imobilizare de urgență);
luxația articulației temporo-mandibulare;
traumatisme dento-alveolare (luxații, avulsii, fracturi dentare cu interesarea camerei pulpare);
gingvostomatita ulceronecrotică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci