Cine sunt Mihăilă și Brădean, reținuți în scandalul mitei de la Hidroelectrica

mihaila
mihaila

 Ioan Mihăilă, membru al consiliului de supraveghere al Hidroelectrica, reținut miercuri seara în cazul  mitei  în valoare de 1,4 milioane euro, este un apropiat și consilier al ministrului Constantin Niță. Eugen Brădean era directorul comercial al Hidroelectrica din luna mai 2013, fiind recrutat în cadrul marii acţiuni a impunerii managementului privat, menit să scoată la lumină compania.

[caption id="attachment_381697" align="alignleft" width="310"] ioan Mihăilă[/caption]

Ioan Mihăilă, membru în cadrul Consiliului de Supraveghere al S.C. Hidroelectrica S.A. din 29 mai 2013 și consilier al ministrului delegat pentru Energie, este acuzat de dare de mită, în timp ce Eugen Brădean, director de trading în cadrul S.C. Hidroelectrica S.A. și membru în cadrul Directoratului S.C. Hidroelectrica S.A., este acuzat de complicitate la luare de mită și complicitate la dare de mită.

Ioan Mihăilă este o persoană foarte controversată. Înainte de 1989, a fost pentru o perioadă un „răsfăţat” al sistemului, fiind ani buni şeful TCH. A condus şantierele de lucru pentru mai multe hidrocentrale de pe Olt, una dintre ele şi cea mai importantă fiind cea de la Turnu – Călimăneşti. Ulterior, a intrat în conflict cu oameni din conducerea sistemului şi a fost îndepărtat de la şefia TCH.

 După '89, Ioan Mihăilă a participat ca acţionar la fondarea Bankoop, unul din primele tunuri financiare ale anilor ’90. El a plecat în SUA după ce preşedintele băncii, condamnat la 7 ani, fugise şi el peste ocean. Mihăilă a apărut la Ministerul Economiei ca specialist în energie şi a fost trimis ca om de încredere la Hidroelectrica.

Mihailă a fost numit recent și în Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia, fapt care l-ar pune în situație de incompatibilitate în condițiile în care se afla la conducerea a doi mari producători de energie aflați în competiție pe piață.

Fiul lui Ioan Mihăilă, numit, de asemenea Ioan Mihăilă, este deputat ARD, singurul parlamentar PNȚCD din Parlament. Ioan Mihăilă jr. a fost director al Direcției de investiții în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, condus de Elena Udrea.

 Eugen Brădean, sub protecția mamei

Eugen Brădean era director la Hidroelectrica din mai 2013, acesta fiind recrutat în cadrul marii acţiuni a impunerii managementului privat, menit să scoată la lumină compania. Interesant este că mama lui Brădean, consilier în Ministerul Economiei şi apoi la OPSPI, a fost reprezentanta statului la Electrica, unde Eugen a ajuns în directorat.

După pierderea puterii de către PDL, Brădean nu a putut ajunge decât consilier al directorului general de la Electrica, după care a luat viteză spre Hidroelectrica.

Soţia lui Brădean este şef de agenţie bancară la Garantibank. Eugen Brădean, director comercial, urma să treacă  contractul  păgubos prin Consiliul de Supraveghere şi ar fi  vrut să-l coopteze la împărţirea şpăgii şi pe Remus Vulpescu. Acesta l-a denunţat la DNA.

 În acest moment, Mihăilă a fost rapid demis din funcţia de consilier al ministrului Niţă. Brădeanu îşi păstrează încă funcţia de la Hidroelectrica. Se aşteaptă însă un seism pe “falia” băieţilor deştepţi, dar şi în Departamentul pentru Energie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel