PSD și PNL au câștigat majoritatea consiliilor județene din România.
Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal au candidat pe listă comună la alegerile parlamentare și au obținut 48,70%, însă la alegerile locale, în teritoriu au fost confruntări acerbe între candidații social-democrați și candidații național-liberali.
După primele rezultate transmise de Biroul Electoral Central în cursul zilei de luni, mai mulți baroni locali au pierdut puterea în județele pe care la conduceau, cele mai cunoscute cazuri fiind al lui Gheorghe Flutur și al lui Iulian Dumitrescu.
Cel mai cunoscut caz este cel din județul Suceava, acolo unde Gheorghe Flutur (PNL) a pierdut președinția Consiliului Județean în fața lui Gheorghe Șoldan de la PSD, care a avut cu aproape 9.000 de voturi mai mult decât reprezentantul liberalilor.
Înfrângerea lui Flutur a fost privită ca un eșec major în Partidul Național Liberal, mai ales că acesta a condus destinele sucevenilor din 2016, dar și în mandatul 2008 -2012.
Și în județul Timiș a avut loc o schimbare, acolo unde Alin Nica, de la PNL, a fost bătut de candidatul social democraților. Alfred Simonis s-a impus clar cu 42,29% în fața contracandidatului său, care a adunat doar 36,17%.
Liberalii au reușit să câștige la aceste alegeri județul Botoșani, până în prezent un fief al Partidului Social Democrat. Valeriu Iftime a fost votat de 69.153 de botoșăneni și a obținut 41,67%. Contracandidatul său, Lucian Trufin, a pierdut la limită alegerile după ce a obținut doar 68.801 voturi, adică 41,46%.
Anterior, Consiliul Județean Botoșani a fost condus de social-democrata Doina Elena Federovici.
Ionel Arsene, condamnat definitiv de Curtea de Apel Brașov la 6 ani și 8 luni de închisoare pentru că în 2013 ar fi luat bani pentru a interveni la conducerea (ANI) să înlăture un rival puternic, nu s-a mai aflat pe listele electorale pe 9 iunie.
Noul președinte al Consiliului Județean Neamț este Daniel-Vasilică Harpa, de la PSD, care a obținut cu peste 9.000 de voturi mai mult decât contracandidatul său liberal, George Lazăr.
Partidul Social Democrat și-a păstrat fieful de la Bacău, însă președinte al Consiliului Județean nu va mai fi Valentin Ivancea, ci Ionela-Cristina Breahnă-Pravăț, care l-a bătut pe liberalul Mircea Fechet (28,73%) după ce a obținut aproape 100.000 de voturi - 39,4%.
Nicușor Halici de la Partidul Social Democrat a reușit să câștige funcția de președinte al Consiliului Județean. El l-a învins pe Dragoș-Fănică Ciobotaru de la PNL, după ce a obținut cu aproximativ 1.000 de voturi mai mult.
Județul este considerat un fief al PSD-ului și a fost condus mult timp de Marian Oprișan.
Lucian Romașcanu, reprezentant PSD, a câștigat președinția Consiliului Județean Buzău. El l-a învins pe Adrian Mocanu de la PNL într-una dintre cele mai categorice victorii din țară.
Romașcanu a obținut 59,42%, iar contracandidatul său doar 16,36%.
Liberalii au pierdut și județul Prahova, acolo unde Iulian Dumitrescu nu a reușit să se impună în fața contracandidatului său de la PSD. Virgiliu-Daniel Nanu a adunat 111.638 de voturi, adică 34,72%, în timp ce Iulian Dumitrescu s-a clasat pe locul 2, cu 27,2%.
După eșecul de la Suceava, pierderea Consiliului Județean Prahova a reprezentat de asemenea un duș rece pentru național-liberali.
Partidul Social Democrat a reușit să ia și președinția CJ Caraș-Severin din mâinile liberalilor. Florin-Silviu Hurduzeu s-a impus în fața contracandidatului său liberal, Romeo-Dan Dunca, la o diferență de aproximativ 10.000 de voturi.
Fostul președinte al Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, nu a mai candidat, dar șefia județului a rămas în mâinile social-democraților.
Ciprian-Ionuț Trifan a câștigat alegerile cu 45,21% și 68.740 de voturi. El l-a învins pe candidatul liberal Nelu Tătaru, care a adunat doar 38.316 voturi, adică 25,2%.
CITEȘTE ȘI - Rareș Bogdan, atac dur la Clotilde Armand: Să priceapă că a pierdut alegerile. Nu suntem o colonie franceză
Social-democratul Gabriel Zetea a câștigat Consiliul Județean Maramureș, care în ultimii patru ani a fost condus de liberalul Ionel Ovidiu Bogdan.
Zetea a obținut 75.868 de voturi, sau 36,84%, în timp ce contracandidatul său liberal, Gabriel-Bogdan Ștețco a obținut doar 62.191, adică 30,2%.
Liberalii au reușit să păstreze șefia județului Giurgiu. Toma Florin-Petcu este noul președinte al Consiliului Județean. El l-a învins pe Marian Mina de la PSD după ce a obținut un număr dublu de voturi, 70.760 față de 34.732.
Anterior, județul a fost condus de liberalul Dumitru Beianu.
Partidul Național Liberal și-a păstrat funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța, însă noul președinte va fi Florin Mitroi, care l-a bătut pe reprezentantul social-democraților, Cătălin-Nicolae Grasa.
Județul a fost condus în mandatul 2020-2024 de liberalul Mihai Lupu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci