Cine sunt noii baroni locali PSD și PNL care vor conduce județele României în următorii 4 ani după ce Flutur și alții au zburat

Foto: rezultatevot.ro
Foto: rezultatevot.ro

PSD și PNL au câștigat majoritatea consiliilor județene din România.

Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal au candidat pe listă comună la alegerile parlamentare și au obținut 48,70%, însă la alegerile locale, în teritoriu au fost confruntări acerbe între candidații social-democrați și candidații național-liberali.

După primele rezultate transmise de Biroul Electoral Central în cursul zilei de luni, mai mulți baroni locali au pierdut puterea în județele pe care la conduceau, cele mai cunoscute cazuri fiind al lui Gheorghe Flutur și al lui Iulian Dumitrescu.

CITEȘTE ȘI          -          Elena Cristian, analist DC Business, a comentat rezultatul alegerilor locale și europarlamentare, prin prisma voturilor obținute de PNL

Județul Suceava

Cel mai cunoscut caz este cel din județul Suceava, acolo unde Gheorghe Flutur (PNL) a pierdut președinția Consiliului Județean în fața lui Gheorghe Șoldan de la PSD, care a avut cu aproape 9.000 de voturi mai mult decât reprezentantul liberalilor. 

Înfrângerea lui Flutur a fost privită ca un eșec major în Partidul Național Liberal, mai ales că acesta a condus destinele sucevenilor din 2016, dar și în mandatul 2008 -2012.

Județul Timiș

Și în județul Timiș a avut loc o schimbare, acolo unde Alin Nica, de la PNL, a fost bătut de candidatul social democraților. Alfred Simonis s-a impus clar cu 42,29% în fața contracandidatului său, care a adunat doar 36,17%.

Județul Botoșani

Liberalii au reușit să câștige la aceste alegeri județul Botoșani, până în prezent un fief al Partidului Social Democrat. Valeriu Iftime a fost votat de 69.153 de botoșăneni și a obținut 41,67%. Contracandidatul său, Lucian Trufin, a pierdut la limită alegerile după ce a obținut doar 68.801 voturi, adică 41,46%.

Anterior, Consiliul Județean Botoșani a fost condus de social-democrata Doina Elena Federovici.

CITEȘTE ȘI         -         Bogdan Chirieac, după alegeri: Lucrul acesta nu a fost văzut în sondajele de opinie. Candidații care pot fi o surpriză în 29 septembrie

Județul Neamț

Ionel Arsene, condamnat definitiv de Curtea de Apel Brașov la 6 ani și 8 luni de închisoare pentru că în 2013 ar fi luat bani pentru a interveni la conducerea (ANI) să înlăture un rival puternic, nu s-a mai aflat pe listele electorale pe 9 iunie.

Noul președinte al Consiliului Județean Neamț este Daniel-Vasilică Harpa, de la PSD, care a obținut cu peste 9.000 de voturi mai mult decât contracandidatul său liberal, George Lazăr.

Județul Bacău

Partidul Social Democrat și-a păstrat fieful de la Bacău, însă președinte al Consiliului Județean nu va mai fi Valentin Ivancea, ci Ionela-Cristina Breahnă-Pravăț, care l-a bătut pe liberalul Mircea Fechet (28,73%) după ce a obținut aproape 100.000 de voturi - 39,4%.

Județul Vrancea

Nicușor Halici de la Partidul Social Democrat a reușit să câștige funcția de președinte al Consiliului Județean. El l-a învins pe Dragoș-Fănică Ciobotaru de la PNL, după ce a obținut cu aproximativ 1.000 de voturi mai mult.

Județul este considerat un fief al PSD-ului și a fost condus mult timp de Marian Oprișan.

CITEȘTE ȘI         -        Verdictul lui Chirieac privind soarta alianței PSD-PNL după rezultatul de azi de la alegeri. „Vedeți posibil un alt scenariu?”

Județul Buzău

Lucian Romașcanu, reprezentant PSD, a câștigat președinția Consiliului Județean Buzău. El l-a învins pe Adrian Mocanu de la PNL într-una dintre cele mai categorice victorii din țară.

Romașcanu a obținut 59,42%, iar contracandidatul său doar 16,36%.

Județul Prahova

Liberalii au pierdut și județul Prahova, acolo unde Iulian Dumitrescu nu a reușit să se impună în fața contracandidatului său de la PSD. Virgiliu-Daniel Nanu a adunat 111.638 de voturi, adică 34,72%, în timp ce Iulian Dumitrescu s-a clasat pe locul 2, cu 27,2%.

După eșecul de la Suceava, pierderea Consiliului Județean Prahova a reprezentat de asemenea un duș rece pentru național-liberali.

Județul Caraș-Severin

Partidul Social Democrat a reușit să ia și președinția CJ Caraș-Severin din mâinile liberalilor. Florin-Silviu Hurduzeu s-a impus în fața contracandidatului său liberal, Romeo-Dan Dunca, la o diferență de aproximativ 10.000 de voturi.

Județul Vaslui

Fostul președinte al Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, nu a mai candidat, dar șefia județului a rămas în mâinile social-democraților.

Ciprian-Ionuț Trifan a câștigat alegerile cu 45,21% și 68.740 de voturi. El l-a învins pe candidatul liberal Nelu Tătaru, care a adunat doar 38.316 voturi, adică 25,2%.

CITEȘTE ȘI         -         Rareș Bogdan, atac dur la Clotilde Armand: Să priceapă că a pierdut alegerile. Nu suntem o colonie franceză

Județul Maramureș

Social-democratul Gabriel Zetea a câștigat Consiliul Județean Maramureș, care în ultimii patru ani a fost condus de liberalul Ionel Ovidiu Bogdan.

Zetea a obținut 75.868 de voturi, sau 36,84%, în timp ce contracandidatul său liberal, Gabriel-Bogdan Ștețco a obținut doar 62.191, adică 30,2%.

Județul Giurgiu

Liberalii au reușit să păstreze șefia județului Giurgiu. Toma Florin-Petcu este noul președinte al Consiliului Județean. El l-a învins pe Marian Mina de la PSD după ce a obținut un număr dublu de voturi, 70.760 față de 34.732.

Anterior, județul a fost condus de liberalul Dumitru Beianu.

Județul Constanța

Partidul Național Liberal și-a păstrat funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța, însă noul președinte va fi Florin Mitroi, care l-a bătut pe reprezentantul social-democraților, Cătălin-Nicolae Grasa.

Județul a fost condus în mandatul 2020-2024 de liberalul Mihai Lupu.

CITEȘTE ȘI          -        EXCLUSIV  Dan Tudorache, reacție la blocajul din Sectorul 1. Clotilde Armand, nou scandal cu sacii de voturi: Așa ne-a făcut nouă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel