Criza ucraineană a făcut ca relațiile dintre Uniunea Europeană și Rusia să fie mai tensionate ca niciodată în ultimii 24 de ani. În timp ce dialogul cu cancelarul Angela Merkel sau premierul britanic David Cameron devine tot mai dificil, Vladimir Putin a găsit înțelegere la partidele extremiste din Uniunea Europeană. Compatibilitatea este dată de proiectul comun al celor două tabere: destabilizarea UE.
Publicitate
Președintele Frontului Naționa al Franței, Marine Le Pen, efectuează zilele acestea o vizită oficială la Moscova, a doua în interval de câteva luni. Le Pen, de profesie avocat, a vorbit din Rusia despre situația din Ucraina, blamând Uniunea Europeană pentru pornirea unui nou Război Rece.
"Sunt surprinsă că în Uniunea Europeană a fost declanșat un Război Rece împotriva Rusiei", a spus Le Pen la o întâlnire cu liderul Camerei inferioare a Parlamentului rus, Sergei Naryshkin. "Nu este în conformitate cu relațiile prietenoase, tradiționale și nici în interesul țării noastre sau a țărilor din UE și pune în pericol relațiile viitoare", a mai spus ea. (sursa)
Marine Le Pen a mai susținut că regiunile estice din Ucraina ar trebui să primească o mai mare libertate în raport cu Kievul. "Ideea federalismului le dă regiunilor șansa unei autonomii mai largi, pentru a-și determina destinul în mod independent", a susținut liderul FN.
În timpul unei vizite făcute în 2011 la Moscova, candidata la prezidențialele din Franța, Marine Le Pen, mărturisea admirația pe care o are pentru Vladimir Putin. "Nu ascund că, într-o anumită măsură, îl admir pe Vladimir Putin. A făcut greșeli, dar cine nu face? Situația din Rusia nu este ușoară și nu s-au putut regla foarte ușor problemele provocate de dizolvarea URSS", spune atunci Le Pen. (sursa).
Jobbik, UKIP, Zorii de Aur și Partidul Libertății
Vladimir Putin a denunțat protestatarii ucraineni de pe Euromaidan (Piața Independenței) ca fiind "fasciști" sau "extremiști", dar în acest timp întreține relații foarte cordiale cu extremiștii maghiari. Un partid apropiat liderului de la Kremlin este Jobbik, al cărui membri se îmbracă în uniforme asemănătoare celor purtate de naziști și acuză "colonizarea" israeliană din Ungaria. La alegerile parlamentare din 6 aprilie, Jobbik a ieșit pe locul al treilea, cu un scor de 20,57%.
Președintele Jobbik, Vona Gabor, a vizitat Moscova în mai 2013, la invitația naționaliștilor ruși. Gabor, care este pe punctul de a fi declarat indezirabil în România, a ținut un discurs în fața studenților de la Universitatea de stat din Moscova și a avut întâlniri cu mai mulți parlamentari ruși. Mai mult, există suspiciuni că prietenia lui Vona Gabor cu Rusia este plătită în ruble. (sursa)
Relații bune cu cercul de apropiați ai lui Putin are și partidul fascist "Zorii de Aur", din Grecia, care a cunoscut ascensiunea pe fondul crizei economice. Presa din Grecia a scris că preșdintele formațiunii, Nikos Michailoliakos, a primit, în perioada petrecută la închisoare, o scrisoare de la Aleksandr Dugin, cel considerat ideologul lui Putin. Politologul și-ar fi exprimat aprecierea pentru programul partidului și ar fi înaintat propunerea unei legături mai strânse între "Zorii de Aur" și un grup de consilieri de la Moscova.
Poate cel mai cunoscut și controversat eurosceptic din Europa, Nigel Farage, a spus, la sfârșitul lunii martie a.c, că Vladimir Putin este liderul mondial pe care îl "admiră" cel mai mult. Farage a avut cuvinte de laudă pentru modul în care Putin a gestionat criza din Siria și l-a descris pe liderul de la Kremlin drept "briliant". (sursa).
La sfârșitul anului trecut, presa din Olanda se întreba dacă Administrația de la Moscova susține formațiunea extremistă a lui Geert Wilders, Partidul Libertății. Asta după ce Wilders a fost prezent la conferința Ligii Nordului din Turin (Italia), alături de liderii mai multor partide eurosceptice, dar și de Viktor Zubarev, un parlamentar din Rusia Unită, partidul președintelui Vladimir Putin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu