După Paști, jurnaliștii o sâcâiau zi de zi pe Elena Mateescu, directorul ANM, cu întrebarea: cum va fi vremea de 1 Mai? În anul acesta atât de istoric și special, alta e obsedanta întrebare: Cum va fi vremea de 16 Mai?
Cred că tehnologia și expertiza meteorologilor români ne vor oferi un răspuns corect în câteva zile, dar ce nu știe nimeni să spună este cum vor fi vremurile după 15 mai.
Va urca sau va coborî curba internărilor și deceselor? Nici medicii nu știu, nici MAI-ul nu poate decreta prin ordonanță militară. Dar economia, va reporni ea? Mai putem opri prăbușirea economiei, respectiv a societății pe care o susține aceasta? Stând în case, sigur nu!
Evident, sunt multe care se pot face online: școală, afaceri, contabilitate, Netflix.
Nunți, mai greu. Sigur, mirii pot merge la Starea civilă, sau la Biserică, fără cor și fără o parte dintre părinți (patru cuscri, doi miri, total șase, doi nași...nu mai e loc de preot). Nici asta n-ar fi o problemă insurmontabilă, dar ce te faci cu petrecerea?
Blocajul industriei matrimoniale aruncă în aer imobiliarele (cu banii de la nuntă tinerii plăteau avansul la casă); sistemul bancar (cui mai dau bancherii credit pentru prima casă?); industria mobilei; magazinele de electrocasnice; industria textilă (scutece pentru copii). Chiar și avocații de divorțuri mai au de așteptat. Căci, șase luni pentru Ionela și Vasile, tinerii însurăței, nu înseamnă mult, dar pentru firma care a ridicat schelele, pentru casierul băncii, pentru vânzătorul de frigidere sau cărucioare, șase luni înseamnă sfârșitul.
Dragostea nu ar trebui să mai provoace victime. Romeo și Julieta sunt o poveste din vremea pandemiei cu Yersinia Pestis. Dar, dacă nu riscă familiile tinerilor îndrăgostiți, în timpul pandemiei cu COVID-19 se vor sinucide constructorii, bancherii și angajații IKEA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu