Dr. Vladimir Poroch, președintele Asociației Naționale de Îngrijiri Paliative, a fost invitat la Interviurile DC News unde a vorbit despre necesitatea dezvoltării unui cadru legislativ și a unor protocoale clare în România pentru deciziile medicale legate de îngrijirea pacienților în stadiu terminal.
Dr. Vladimir Poroch a explicat că anumite intervenții medicale la sfârșitul vieții pot fi nu doar inutile, ci și dăunătoare pentru pacienți. El a subliniat că deciziile de a nu interveni nu se confundă cu eutanasia sau suicidul asistat, ci vizează evitarea tratamentelor fără efecte benefice pentru pacient. Potrivit lui, îngrijirea paliativă se concentrează pe menținerea calității vieții, nu pe prelungirea acesteia cu orice preț.
În calitate de președinte al Asociației Naționale de Îngrijiri Paliative, dr. Poroch va propune o colaborare cu Societatea Română de ATI, condusă de profesorul Bubenek, pentru a elabora protocoale și propuneri legislative privind îngrijirea pacienților în stadiu terminal.
„Societatea românească este una a neîncrederii, a suspiciunii. Cum am putea reglementa treaba asta? Cine ar face parte din Comisie sau cum s-ar putea decide?", a întrebat Val Vâlcu.
„Fiind plecat în concediu nu mi-am permis și nu am avut posibilitatea să-l contactez pe domnul profesor Bubenek. O voi face imediat ce revin.
Către dumnealui, în calitate de profesor, de somitate în domeniul ATI, dar și în calitate de președinte al Societății Române de ATI, vin cu o propunere din partea ANIP - Asociației Naționale de Îngrijiri Paliative, pe care o reprezint în calitate de președinte, de a deschide o discuție, o colaborare spre a propune anumite protocoale și mai ales propuneri legislative, de modificări legislative pentru partea de final a vieții.
Nu înseamnă că noi ne băgăm în ATI, dar sunt anumite elemente comune.”, a spus dr. Vladimir Poroch.
Dr. Vladimir Poroch a discutat despre situația din Franța, unde există o legislație specifică privind deciziile medicale luate pentru pacienții aflați la finalul vieții, subliniind că România nu are încă o astfel de legislație. În contextul deciziilor privind pacienții în stare critică la terapie intensivă, el a subliniat importanța unor protocoale și a unui cadru legislativ care să fie în conformitate cu legislația națională. Medicul a menționat că nu este adecvat să se facă recomandări sau protocoale care nu au bază legală în România.
„Care e situația în Franța, de exemplu? Cine decide că s-a mers prea departe?”, a întrebat Val Vâlcu.
„Am văzut un comunicat al unui grup de medici de terapie intensivă din Franța care făceau referiri la o anumită legislație care este adoptată și funcționează. Noi nu avem încă această legislație.”, a spus dr. Vladimir Poroch.
„Cine ar trebuie să fie? Medicul de ATI, directorul spitalului, un bioetician, un preot.... Cine să facă parte din grupul care își asumă această decizie?”, a întrebat Val Vâlcu.
„Dacă un asemenea pacient e la ATI, nu ar trebui eu să vă răspund, să-mi dau cu părerea. Dacă ar exista protocoalele și cadrul legislativ pe protocoalele acestea, trebuie inspirate și trebuie să fie obligatoriu în acord cu legislația țării. Noi nu putem să stipulăm într-un protocol că facem directivă în avans, de exemplu, când ea nu funcționează ca lege în România. Ar fi ilegal un asemenea protocol. Trebuie să fim foarte atenți la ceea ce oferă ca și cadru legislativ aplicarea în practică a anumitor lucruri.”, a spus dr. Vladimir Poroch.
„Deci trebuie să-și asume această sarcină parlamentarii.", a concluzionat Val Vâlcu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu