Diverse probleme de sănătate au fost raportate recent de mai mulți membri ai Casei Regale Britanice, ceea ce aduce în discuție cine va prelua responsabilitățile regale pe durata internării Regelui Charles al III-lea.
Conform Constituției României, în situația în care funcția de Președinte devine vacantă sau dacă Președintele este suspendat sau în incapacitate temporară de a-și exercita atribuțiile, interimatul revine, în ordine, președintelui Senatului sau președintelui Camerei Deputaților.
Totuși, în Regatul Unit, unde există o monarhie constituțională, puterea executivă este acordată Guvernului (Guvernului Majestății Sale) și emanează de la Parlament.
Regele urmează să meargă la spital săptămâna aceasta pentru a se opera în urma unei afecțiuni benigne la prostată. Palatul Buckingham a transmis că acesta va suferi o "procedură corectivă".
Angajamentele publice ale regelui în vârstă de 75 de ani vor fi amânate pentru o scurtă perioadă de recuperare, a precizat Palatul.
Anunțul vine la scurt timp după ce s-a aflat că Prințesa de Wales este în spital după o intervenție chirurgicală abdominală.
Este neobișnuit ca actualizări medicale despre doi membri importanți ai familiei regale să fie făcute publice în aceeași zi.
Dar presa britanică scrie că Regele a dorit să împărtășească diagnosticul său cu publicul pentru a încuraja alți bărbați care ar putea să experimenteze simptome să își facă controalele de rutină necesare.
"În comun cu mii de bărbați în fiecare an, regele a căutat tratament pentru o prostată mărită", se menționează în declarația Palatului Buckingham.
Mărirea benignă a prostatei - care nu este cancerigenă - este obișnuită la bărbații peste 50 de ani și nu este, de obicei, o afecțiune gravă, conform specialiștilor.
Aproximativ unul din trei bărbați cu vârsta peste 50 de ani va avea unele simptome ale unei prostate mărite, care este o glandă aflată chiar sub vezica urinară.
Deși de obicei nu reprezintă o amenințare gravă la adresa sănătății, poate cauza simptome și probleme, inclusiv dificultăți în eliminarea urinei sau golirea vezicii urinare.
Afecțiunea nu înseamnă că pacientul are un risc crescut de a dezvolta cancer de prostată.
În timp ce nu este clar ce procedură corectivă va suferi regele, există câteva modalități de gestionare, inclusiv chirurgie, lasere și chiar un tratament cu abur.
Anunțul de la Palatul Buckingham a fost a doua știre semnificativă despre sănătatea membrilor importanți ai familiei regale care a apărut miercuri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News