EXCLUSIV  Cine vor fi câștigătorii acestei generații și viitorii lideri. Prof. Andreia Bodea: Care este cheia succesului / video

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Prof. Andreia Bodea, directorul Colegiului Naţional I. L. Caragiale din Capitală, a vorbit despre faptul că elevii citesc din ce în ce mai puțin autori clasici, având răbdare limitată pentru lecturi extinse. Aceasta a evidențiat importanța conținutului și a răbdării în educație, menționând că elevii trăiesc într-o lume a satisfacției imediate.

Întrebată ce înseamnă să fii profesor bun, prof. Andreia Bodea a răspuns că acest lucru implică o combinație de calități. Potrivit acesteia, un profesor bun trebuie să accepte că educația s-a schimbat, că nu mai deține adevărul absolut și că ceea ce înseamnă a fi un profesor bun în 2024 diferă de acum 40 de ani. Este esențial să fie foarte bine pregătit și la curent cu ultimele descoperiri și studii. 

„Ce înseamnă să fii profesor bun? Să fii bun la suflet, să predai bine, să fii empatic, să-ți înțelegi elevii sau toate acestea la un loc?”, a întrebat Sorin Ivan, decan, director al revistei Tribuna Învățământului. 

„Toate acestea la un loc, dar într-o ordine. Să fii profesor bun înseamnă să accepți că lumea s-a schimbat, că profesorul nu mai deține decizia absolută și adevărul absolut, că trăim în lumea în care trăim, că ce înseamnă profesor bun în 2024 nu este ce însemna profesor bun acum 40 de ani.

Înseamnă să fii foarte bine pregătit, foarte bine pregătit, la curent cu ce se întâmplă, ce se descoperă, ce se studiază. Asta este o obligație în sine a unui profesor. Foarte punctual, politicos și serios, empatic cu măsură pentru că aici copiii înțeleg greșit, și foarte dispus la dialog. Trebuie să fie acolo, prezent.”, a spus prof. Andreia Bodea. 

2. -imagine fara descriere- (andreia-bodea_75595900.jpg)

De ce nu mai citesc elevii

Prof. Andreia Bodea a explicat că elevii citesc din ce în ce mai rar. Aceasta a subliniat că este important conținutul, observând că elevii au din ce în ce mai puțină răbdare să citească, trăind într-o lume a satisfacției imediate. 

„Elevii dumneavoastră mai citesc Balzac, Proust, mai citesc literatura română, mai sunt atașați de carte? Sunt bucuroși să stea într-un fotoliu și să-și petreacă ore în șir cu un volum masiv dintr-un autor clasic?”, a întrebat Sorin Ivan.

„Din ce în ce mai rar și din ce în ce mai puțin.”, a spus prof. Andreia Bodea. 

„Anumiți parteneri de dialog ai mei spun: „Elevii de azi citesc la fel de mult ca noi”, referindu-se la cantitate, incluzând și faptul că citesc pe rețele de socializare, pe internet. Vorbim de cantitate sau de conținut, de calitatea a ceea ce citești?”, a întrebat Sorin Ivan.

„Trebuie să vorbim de conținut. Nu mai au răbdare. Deci, nu mai au răbdare să stea să citească. Despre asta este vorba. Ei trăiesc într-o lume în care satisfacția vine imediat, vine în imagine. Eu văd la copii mai mici că nu mai au răbdare, nu pentru că nu vor, dar nu mai pot să rămână cu răbdare să asculte o mică poveste până la sfârșit. Vorbesc de elevi mai mici. Nu mai au răbdare. Ei trăiesc într-o lume a senzațiilor, într-o lume a răspunsului grabnic venit și atunci cum să citească ei Proust? Dumnezeule, atâtea volume!

Unii citesc lucruri foarte interesante. De exemplu, am avut anul trecut o surpriză extraordinar de plăcută. O clasă de real, clasa de băieți, pe care i-am rugat să citească în română „Împăratul Muștelor”. Nu numai că au citit-o, dar ce discuții au fost...", a spus prof. Andreia Bodea. 

„Ei vor fi câștigătorii acestei generații și noii lideri"

„Deci, cei care sunt inteligenți au această capacitate extraordinară de a asimila, au informația, au tot. Cei care reușesc - și cu îndrumarea noastră, cu a familiei - cumva, să includă în viața lor și partea asta pentru care pledăm noi, profesorii, eu cred că fără a se rupe de generația lor, de tehnologie, cred că aceștia vor fi câștigătorii acestei generații și noii lideri.”, a spus prof. Andreia Bodea la emisiunea DC Edu, de pe DC News, DC News TV și Părințișipitici.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel